Cukiság

2022.09.07. 17:25

Imádni való, félénk vidrakölykökkel gyarapodott a szolnoki vadaspark – videóval

Elragadó vidrakölykökkel gyarapodott a szolnoki Bagolyvár Vadaspark. Sipos Csaba, a vadaspark vezetője a helyszínen mutatta meg a kis jövevényeket.

Köllő Judit

Fotó: Nagy Balázs

A szakember igazi „bébibummról” számolt be hírportálunknak: a vidrákon kívül ugyanis a vártnál egy hónappal korábban született hét vaddisznó.

– Új kicsinyekkel ajándékoztak meg a muflonok és a dámok is, öt-öt egyed született. Mindezek mellett két pávával és egy ezüstfácánnal is gazdagodtunk – sorolta Sipos Csaba.

Számos új jövevénnyel színesedett tehát a vadaspark, a látogatók legnagyobb kedvence azonban a tizenegy héttel ezelőtt született három egészséges kiskarmú ázsiai vidra.

– Nem volt egyszerű dolgunk, ugyanis a hím vidra igen nehezen fogadta el a nőstényeket – magyarázta hírportálunknak az intézményvezető. 

– Hosszas keresgélés után azonban nemrég sikeresnek bizonyult a párosítás. Ázsiai kiskarmú vidráink nemrég múltak négyévesek, és beléptek az ivarérett korba – ennek is köszönhetően nyár elején három vidrakölyökkel ajándékozták meg a vadasparkot.

Fotó: Nagy Balázs
 

A kölykök még meglehetősen félénkek, de néhány finom falatért cserébe szívesen megmutatják magukat. Legfőképp kagylókat, rákokat és halakat fogyasztanak, de a zöldségeket és a gyümölcsöket is szívesen elfogadják.

A legkisebb vidrafajról beszélünk, mely fokozottan védett

– részletezte Sipos Csaba

– Mivel rejtőzködő állatról beszélünk, sokáig csak a sírásból sejtettük a kicsinyek számát. A porontyok mostanában kezdtek önállóan kimerészkedni a helyükről, viszont igen bátortalanok, most kezdik csak felfedezni a környezetüket. Ezért elég nehéz meglesni őket, így hoztam egy kis kedvcsináló eleséget a számukra. Bár a halat egészben még nem tudják elfogyasztani, a szüleik által megrágcsált falatokat könnyen megemésztik – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában