Tortakavalkád

2022.09.01. 11:25

Különleges ízvilágával Szolnokon is hódít a Huncut szilva herceg

A Huncut szilva herceg lett idén az ország tortája, melyet térségünkben is megkóstolhatunk. Ízletes és étvágygerjesztő finomságokban egyébként a közeli napokban sem lesz hiány, hiszen az édesszájúak hamarosan megkóstolhatják Szolnok tortáját is.

Köllő Judit

A Huncut szilva herceget könnyű tésztája és gyümölcsös jellege teszi egyedivé – mondja Balogh Attila mestercukrász

Fotó: Nagy Balázs

Térségünkben több helyen is kapható az ország tortája. Nemrég a szolnoki Édes Titok cukrászdában jártunk, ahol Balogh Attila cukrászmester mutatta meg nekünk a különleges finomságot.

A szilvával megspékelt Huncut szilva herceg rendkívül népszerű a vásárlók körében. A finomságot a nagykőrösi Karikó Orsolya álmodta meg. A legtöbben úgy vélik, a sütemény igen könnyű és egyben édeskés, mely kettősség jó párost alkot.

A zsűri minden évben olyan süteményt választ az ország tortájának, ami valamilyen módon Magyarországhoz kapcsolódik

– magyarázta hírportálunknak Balogh Attila mestercukrász. – Ez már a harmadik ország tortája, melynek ízvilága a szilva köré épül. A sütemény elkészítése több órát vesz igénybe. A desszert ugyanis három felvert lapból áll, amelyek tojásfehérjével készülnek. A felvert tojáskrémes massza tartalmazza a török mogyorót, a rizslisztet és a porcukrot, a szilvapüré pedig a rétegek között kap igen fontos szerepet. Magát a gyümölcsöt a krémben, a muszban és zselé formájában is fellelhetjük a süteményben.

A teljesség igénye nélkül pedig olyan nemes alapanyagokat is tartalmaz, mint a méz, az áfonya és a vaj. Szerintem a süteményben a szilva és a vörösbor igen kiválóan harmonizál egymással.

– Azt gondolnánk, hogy soknak hat a gyümölcsös jelleg a tortában, azonban nagyon szépen eloszlik, hiszen más-más formában találkozunk vele.

Az ország tortája, a Huncut szilva herceg elkészítése több órát vesz igénybe, a végeredmény azonban egy látványos finomság lesz
Fotós: Nagy Balázs

A cukormentes ország tortája, a Nagyi kedvence Gyuris László keze munkáját dicséri. A sütemény jellegzetes ízvilágát nagyon sokan kedvelik, a mascarponés, málnás, pisztáciás édesség egyébként kifejezetten légiesnek hat. A tésztáját mandula- és kókuszlisztből készítik, amit csipkebogyólekvárral kennek meg. Túlzás nélkül állítható, hogy a Nagyi kedvence az elmúlt évek egyik legjobb cukormentes süteménye lett.

Javában készül Szolnok tortája is

Jó hír az édesszájúaknak, hogy hamarosan Szolnok tortáját is megkóstolhatják. A finomságot a tavalyihoz hasonlóan idén is a Szolnoki Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola cukrászoktatói készítik el. Műhelyükben Jegesi Jácint cukrászoktató mesélt az előkészületekről.

Bár az ínycsiklandó desszert kinézetét és összetevőit még titok övezi, annyit elárulhatunk, a fontosabb összetevők között idén is találkozhatunk csokoládéval, illetve a sütemény tetején marcipánnal és grillázzsal is.

– A tervezéssel együtt két hét alatt készül el Szolnok tortája – fejtette ki Jegesi Jácint cukrászoktató. – Maga az elkészítés pedig egy hétig tart.

Hivatalosan kilencszáznegyvenhét szeletből kell állnia, azonban mi körülbelül ezerötszáz szeletre oszthatót készítünk, mely tavaly összesen száztíz kilót nyomott.

– A sütemény harminchat lapból áll, melyek hármasával lesznek egymásra rétegezve, ami azt jelenti, hogy összesen tizenkét kisebb tortáról beszélünk. A desszert készítését napokkal korábban elkezdjük, hogy aztán szép sarkosra kenhessük. A süteményhez körülbelül háromszáz tojást, tizenkét kiló lisztet és jó minőségű holland kakaóport használtunk fel. A tortát majd huszonöt kiló marcipánnal díszítjük.

Jegesi Jácint (balra) és Fodor Roland cukrászoktatók ottjártunkkor már Szolnok tortáját készítették 
Fotós: Nagy Balázs

A sütemény több napon át tartó elkészítésében so­kat segített a Szolnoki SZC Sipos Orbán Szakképző Is­ko­la és Kollégium három ta­nára: Csizmásné Barna Judit, Warczekáné Nagy Andrea és Kollár Angelika, vala­mint a Kereskedelmi és Ven­déglátóipari Technikum és Szakképző Iskola két oktatója: Fodor Roland és Jegesi Jácint közös erővel alkották a hatalmas desszertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában