Kellemetlen meglepetés

2022.09.09. 13:55

Linzben „kapták gyorshajtáson” a szolnoki férfit, pedig még csak a város közelében sem járt

Egy, a Vörösmező utcában lakó olvasónk osztotta meg történetét szerkesztőségünkkel a minap, miszerint nemrégiben különös felszólítást kapott Ausztriából. A levélben az állt, hogy Linz közelében megsértette az 50 kilométer per órás sebességkorlátozást (57-tel ment), ezért büntetésként harminc eurót be kell fizetnie a megadott számlaszámra. A férfi azonban már régóta nem járt külföldön, és másnak sem adta oda az autóját.

Hartai Gergely

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

A gyanús levél kapcsán a megyei rendőr-főkapitánysághoz fordultunk, és arra kerestük a választ, hogy mit tehetnek ilyen esetben az érintettek.

Sipos-Kácsor Andrea, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: amennyiben a magyarországi lakóhellyel rendelkező gépjármű-tulajdonos, illetve üzembentartó más uniós tagállamból közlekedési szabálysértés miatt kiszabott bírságról kap tájékoztatást, és a döntéssel nem ért egyet (nem járt az adott országban vagy már eladta a járművet), indokolt, hogy a rendelkezésre álló határidőn belül nyújtson be írásban jogorvoslati kérelmet a bírságot kiszabó külföldi hatósághoz, melyhez csatolja az esetleges bizonyítékokat, így például a tulajdonában lévő járműről készült fotót is.

Azt is megtudhattuk: ha a megbírságolt személy nem küld írásos kifogást a bírság ellen a külföldi hatóságnak – bár vitatja az abban foglaltakat, mert nem követte el a terhére rótt szabálysértést vagy a tulajdonát képező gépjárművel nem is járt a bírságot kiszabó tagállamban – és önként sem fizeti meg a bírságot, a hatóság a jogerős pénzbírságot átadhatja végrehajtásra a magyar hatóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában