Galériával

2022.09.27. 20:02

„Nagyon meghatódtam” – köszönettel szóltak elismerésükről az idei Prima-díjasok

Már hagyomány, hogy szeptemberben nagyszabású est keretében köszöntik a megye legkiválóbbjait a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Prima Gálán. Így volt ez idén is: hat kimagasló személyiség vehette át megyénk legrangosabb díját. Hírportálunk az elismerés átvétele után szólaltatta meg a díjazottakat.

Kovács Berta

Szűcs Imre (középen) is átvehette a rangos elismerést

Fotós: Mészáros János

Lehullt a lepel az idei Prima díjasok személyéről. Mint az a hétfői esti gálán is elhangzott: a Prima Primissima díjat Demján Sándor üzletember 2003-ban alapította a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával.

A Prima Primissima 2005-től egészül ki a Területi Prima díjakkal, mellyel a szűkebb régió kiválóságai is méltó elismeréshez jutnak.

Megyénkben 2005. szeptember 16-án rendezték meg az első ünnepélyes rendezvényt a megyei Prima-gála atyjaként is emlegetett dr. Lits József megyei VOSZ-elnök kezdeményezésére. A díjátadó azóta is az egyik legrangosabb, legnagyobb érdeklődés övezte esemény, melyet hétfőn este immár tizennyolcadik alkalommal tartottak meg. 

A résztvevőket Barabás Botond színházigazgató köszöntötte, majd dr. Lits József vette át a szót. A megyei VOSZ-elnök beszédében felidézett egy első világháborús karikatúrát is, mely egy étteremben ábrázolja a társadalmi élet különböző területeit szimbolizáló vendégeket. A Művészetek, a Kultúra, az Oktatás és a Tudomány csontsoványan ülnek az asztalnál és csak maradék kerül a tányérjukra. A Háború viszont csak hízik, mindent megeszik... 

– Most is valami hasonlót élünk – jegyezte meg a megyei VOSZ-elnök. – Ebben a helyzetben pedig fokozottan igazak Demján Sándor szavai: „akinek tele a zsebe, legyen meleg a szíve!”

Mostanság persze egyre kevesebb az a vállalkozás, amelyiknek tele a zsebe. Szerencsére azonban a vállalkozók szíve nem hűlt ki

– hangsúlyozta utalva a vállalkozók nyújtotta számos adományra. 

Az ünnepségen az is elhangzott, hogy a tavaly megyei magyar tudomány Prima különdíjban részesült dr. Karikó Katalin professzor korábbi ígérete ellenére nem tudott jelen lenni az idei rendezvényen, mivel az eddigi legrangosabb tudományos díját, a Lasker-díjat épp a gálával egy időben vette át New Yorkban. 

Az eseményen művészi produkciók közbeiktatásával bemutatták a tíz döntőbe jutott Prima-jelöltről készült kisfilmet, majd következett az, amit már sokan vártak: lehullt a lepel az idei „Primák” személyéről. Mint arról korábban hírportálunk is hírt adott, az idei esztendő jelöltjeire rekordszámú szavazatot adtak le augusztus végéig az Új Néplapból kivágott szelvényeken. A rendezvényt megelőzően a VOSZ megyei elnöksége egy tanácsadó testület véleményét is kikérte a díjak odaítélése kapcsán.

A megyei szervezet elnöke által létrehozott alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy az alapító saját vagyonából és vállalkozótársai önzetlen segítségéből befolyt pénzből a három Prima díj mellett egy közönségdíjat és két különdíjat is átad. 

A Prima díjat Darvasi László költő, író, a magyar irodalom kategória jelöltje, Szűcs Imre fazekas, népi iparművész, a magyar népművészet kategória jelöltje és Izaki Maszahiro karmester, Szolnok főzeneigazgatója, a magyar zeneművészet kategória jelöltje vehette át tapsvihar közepette. A Prima díjasok nettó egymillió forint jutalommal gazdagodtak. Emellett minden díjazott Pogány Gábor Benő szobrászművész ez alkalomra készített Kincsem című plakettjét kapta ajándékba. 

Közönségdíjban részesült Krisz­tián Károly festőművész, a magyar képzőművészet kategória jelöltje. Különdíjat kapott a magyar színház- és filmművészet kategória jelöltje, Lugosi Claudia és a magyar tudomány kategóriát képviselő dr. Boros G. László – ők mindannyian nettó kétszázötvenezer forintot kaptak az elismerés mellé. 

A VOSZ elnöksége jóváhagyta az idei Év Vállalkozói kitüntetésekre tett javaslatokat is. Megyénkből Hoffer István, az InterJNet Kft. ügyvezetője veheti át e kitüntetést Budapesten, a vállalkozók napján. 

Hagyományosan a gálán adnak át elismeréseket a kiemelkedő teljesítményű vállalkozóknak, szakembereknek is. Idén Az év szobafestőmestere Bujdosó Béla, Az év ruházati kereskedője Kovács Lászlóné, Az év ostorfonó mestere Pozsa Sándor, Az év újságírója Kovács Berta, az Új Néplap munkatársa, Az év nyomdaipari vállalkozója Vin­cze Kálmán, Az év építészmérnöke Nánási Sándor, az év katonai oktatója Tószegi Zoltán őrnagy, Az év vezénylő zászlósa és kiképzője Bornemissza Géza törzszászlós, Az év különleges műveleti katonája M. A. zászlós, az év rendőre dr. Karsai Lajos rendőr alezredes lett. A 2005-ben alapított Presztízs díjat idén a helyi és megyei rendezvényeken rendszeresen fellépő Rákóczi Néptáncegyüttes nyerte el. 
A program végén a vállalkozások által felajánlott televíziót és kerékpárt is kisorsoltak a nézők között. A díjazottak a műsort követő rendezvényen fogadhatták a jelenlévők gratulációit. 

Szűcs Imre
Fotós: Mészáros János

Szűcs Imre fazekasmester

– Nagyon meghatódtam a díjon, a színpadon meg sem tudtam szólalni. Nagyon örülök neki! Egy elismerés mindig nagyon motiválja az embert, az pedig, hogy megkapja valaki, azon is múlik, mennyire befogadó a közönség. Öröm volt azt is tapasztalni, mennyien gyűjtötték nekem az Új Néplapban megjelent szavazólapokat, volt, aki másik településről csak azért utazott át, hogy elhozza nekem... 

Izaki Maszahiro
Fotós: Mészáros János

Izaki Maszahiro karmester

– Ez a díj nagyon nagy meglepetés volt. Tisztelettel köszönöm mindenkinek! – mondta a díj átvétele után a Szolnoki Szimfonikus Zenekar japán származású karmestere. A Szolnok főzeneigazgatójaként is tevékenykedő szakember arról is beszélt a Szigligeti Színházban rendezett gálán, hogy bár a világ számos helyén fellépett már, nagyon szereti a megyeszékhely szimfonikus zenekarát vezényelni. 

Krisztián Károly
Fotós: Mészáros János

Krisztián Károly festőművész

– Köszönöm szépen a rengeteg szavazatot, melyek arra ösztönöznek, hogy próbáljam továbbra is folytatni a művészeti tevékenységet. Amíg az egészségem engedi, festeni fogok. Köszönet még egyszer a rengeteg szavazatért és az elismerésért! – fejezte ki háláját a díj átvétele után a megyeszékhelyen élő és alkotó festőművész, aki élénk színekkel és határozott vonalakkal elkészített munkáiról ismert. 

Lugosi Claudia
Fotós: Mészáros János

Lugosi Claudia színművész

– Köszönöm mindenkinek a szavazatokat és ezt az elismerést! Eddig is azon voltam, és ezentúl is azon leszek, hogy a közönséget jókedvre derítsem és szórakoztassam, és minden tudásommal az önök szolgálatában álljak – jelentette ki a díjátadó ünnepségen a színésznő, akit a hosszú esztendők alatt számos zenés és prózai szerepben láthatott már a Szolnoki Szigligeti Színház közönsége.

Dr. Boros G. László
Fotós: Mészáros János

Dr. Boros G. László orvos

– Köszönöm mindenkinek ezt a csodálatos kitüntetést, amit ma kaptam. Ígérem, hogy világot járt emberként tudásommal az oktatást, a fiatalok nevelését és az új tudományterületek gyógyászatba illesztését fogom folytatni mind külföldön, mind pedig Magyarországon – mondta az Íráskutatók Természettudományos Szakmai Tanácsának elnökeként is tevékenykedő biokémikus szakember. 

Darvasi László
Fotós: Mészáros János

Darvasi László költő, író

– Boldog házasságban élek, de két esetben veszekedni szoktam a feleségemmel. Az egyik, hogy az ilyen alkalomra mit vegyek fel. A másik pedig, hogy a hegyek és az óceán a szebb, vagy pedig az a vidék, ahol én születtem, és ha nem is nap mint nap, de hetente biztosan visszatérek. Törökszentmiklósi vagyok, nekem ennél izgalmasabb táj és vidék nincs! Itt a legjobb! Köszönöm szépen a díjat!

Korábbi Területi Prima Díjasaink:

2005: Prima: Simon Ferenc (Képzőművészet); Dr. Lengyel Lajos (Tudomány); F. Bede Ferenc (Népművészet és Közművelődés). Közönségdíj: Dr. Száz Jánosné (Oktatás és Köznevelés).

2006: Prima: Lengyel Boldizsár (Sajtó); Bali József (Zeneművészet); Sebestyén Éva (Színház- és Filmművészet). Közönségdíj: Papp Alice (Oktatás és Köznevelés).

2007: Prima: Szolnoki Szimfonikus Zenekar (Zeneművészet); Dr. Herczeg Béla (Tudomány); Györfi Sándor (Képzőművészet). Közönségdíj: Márkus Ica (Népművészet és Közművelődés). Különdíj: B. Nagy Pál (Sport).

2008: Prima: Deme József (Sport); Álmosdi Árpád és Csendes Mónika (Építészet és Építőművészet); Szolnoki Kodály Kórus (Zeneművészet). Közönségdíj: Valkó Mihály (Sajtó).

2009: Prima: Jenei Gyula (Irodalom); Molnár László (Színház- és Filmművészet); Dr. Nemes András (Tudomány). Tiszteletbeli különdíj: Markó Iván (Táncművészet). Különdíj: Dienes Eszter (Irodalom); D. Szabó Miklós (Sajtó); Dr. Kiss Kálmánné (Oktatás és Köznevelés); Halász Miklós (Oktatás és Köznevelés), Pogány Gábor Benő (Képzőművészet).

2010: Prima: Balázs Péter (Színház- és Filmművészet); Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus (Zeneművészet); Fazekas Magdolna (Képzőművészet). Tiszteletbeli különdíj: Kautzky Ervin (Színház- És Filmművészet). Közönségdíj: Korim Éva (Sajtó).

2011: Prima: Bán János (Irodalom); Béres Jenő (Oktatás és Köznevelés); Kertész Marcella (Színház- és Filmművészet). Tiszteletbeli különdíj: Dózsa László (Színház- és Filmművészet); Dr. Dajka Miklós (Orvostudomány). Különdíj: Mészáros János (Építészet és Építőművészet). Közönségdíj: Folláth János (Sport).

2012: Prima: Pendzsom Néptánc Egyesület (Népművészet és Közművelődés); Radó Denise (Színház- és Filmművészet); Pór Péter (Sport). Tiszteletbeli különdíj: Baráth Etele (Sport). Különdíj: Bischof László (Zeneművészet).

2013: Prima: Kiss József (Irodalom); Lamos Imre (Oktatás és Köznevelés); Furkó Kálmán (Sport, Oktatás és Köznevelés). Tiszteletbeli különdíj: Kovács Mihály (Népművészet és Közművelődés). Különdíj: Gúth Ferenc (Tudomány); Demeter István (Népművészet és Közművelődés). Közönségdíj: Barabás Botond (Színház- és Filmművészet).

2014: Prima: Mészáros János (Sajtó); Dr. Tóth Albert (Oktatás és Köznevelés); Tisza Táncegyüttes (Népművészet és Közművelődés). Különdíj: Dósa Mátyás (Színház- és Filmművészet).

2015: Prima: Dr. Krasznai Géza (Tudomány); Jászsági Hagyományőrző Egylet (Népművészet és Közművelődés); Lőrincz Judit (Zeneművészet). Különdíj: Tekse András (Építészet és Építőművészet). Közönségdíj: Dr. Pataki Mihály (Oktatás és Köznevelés).

2016: Prima: Czupp Pál (Népművészet); Dr. Grúber Károly (Tudomány); Kővári Lászlóné (Sport). Különdíj: Katonai ejtőernyős válogatott (Sport). Közönségdíj: Daróczi Erzsébet (Sajtó).

2017: Prima: Gombos Judit (Színház- és Filmművészet); Verebes György (Képzőművészet); Tiszapüspöki Általános Iskola (Oktatás és Köznevelés). Különdíj: Dr. Csányi Marietta (Tudomány). Közönségdíj: Józsa László (Irodalom).

2018: Prima: Peták Kálmán (Oktatás és Köznevelés); Pogány Attila (Sajtó); Dr. Kertész Róbert (Tudomány). Különdíj: Molnár Éva (Zeneművészet). Közönségdíj: Mészáros Ildikó (Irodalom).

2019: Prima: MH Szolnok Légierő Zenekar (Zeneművészet); Mészáros István (Színház- és Filmművészet); Jászsági Népi Együttes (Népművészet). Különdíj: Serfőző Simon (Irodalom). Közönségdíj: Grint Vilmos (Képzőművészet).

2020: Prima: Mészáros Géza (Sajtó); Nagy Viktor (Sport); Napsugár Gyermekház (Oktatás és Köznevelés). Különdíj: Vargáné Tóth Éva (Képzőművészet). Közönségdíj: Sülyi Károly (Zeneművészet).

2021: Prima: Bodonyi Dóra (Sport); Dr. Rusvai Miklós (Tudomány); Baranya Dávid (Színház- és Filmművészet). Különdíj: Nagyné Török Zsóka (Képzőművészet). Közönségdíj: Ungvári Henrietta (Építész- és Építőművészet).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában