Állattartás

2022.09.06. 19:38

Nemrég elkészült a szarvasmarhák istállója körüli karám Hunyadfalván

Élvezhetik a szabad levegőt az állatok.

Kovács Berta

Bodnár Sándor közfoglalkoztatott gondozza a karámban lévő állatokat, melyeket hírportálunknak is megmutatott Fotó: Nagy Balázs

A megye legkisebb településén a sikeres Járási Startmunka programban évek óta foglalkoznak állattartással. Jelenleg marhát nevelnek és galambokat tenyésztenek a közfoglalkoztatottak. Korábban kifejezetten kis bikák felnevelésével foglalkoztak, tavaly azonban átváltottak üszők tartására.

Vékonyné Házi Eszter polgármestertől megtudtuk, elkészült a szarvasmarhák istállója körül a karám is, melyet már tavaly is szerettek volna megvalósítani. A körbekerítés egyébként lassan haladt, volt hogy a feladatot végző önkormányzati dolgozó balesete miatt hosszabb ideig fel is kellett függeszteni a szükséges munkálatokat. 

Most azonban a jól kialakított karámnak köszönhetően megoldódott a szabadban való állattartás is. Mint a polgármester kiemelte, ez azért is jelentős előrelépés, mert a szabadon tartott marhák jobban fejlődnek, kedvezőbb áron is lehet értékesíteni őket, emellett gondozásuk is kevesebb energiaráfordítást igényel. 

Jelenleg tizennégy állatot nevelnek három hónapostól az egyévesig.

Két közmunkás gondozza őket. A fiatal korban megvásárolt marhákat felnevelve értékesítik. Legutóbb augusztusban hét állatot Törökországba adtak el, az értük kapott összegből fel is töltötték az állományt. 

– Sajnos a takarmány egyre drágább, szinte duplája, mint amikor állattartásba kezdtünk. A galambok ellátásához a cirkot, búzát is egyre magasabb áron tudjuk beszerezni – mutatott rá a nehézségekre Vékonyné Házi Eszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában