Zene

2022.09.30. 13:55

Sokat szakmázik Varnus Xavérral a kisújszállási tehetség, Szilágyi Péter

A fiatal tehetségre többek között Varnus Xavér orgonaművész is felfigyelt, akitől fellépési lehetőséget is kapott már Budapesten.

Daróczi Erzsébet

Szilágyi Péter orgonajátéka Karcagon is sikert aratott Fotó: Daróczi Erzsébet

A karcagi református nagytemplomban adott orgonakoncertet vasárnap a kisújszállási Szilágyi Péter, aki a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium harmadik évfolyamosa. A tizenhét esztendős fiatal már a zeneszerzésbe is belekóstolt, most azonban csak a zeneakadémiai felvételijére koncentrál, karmester szakra készül. 

A fiatal tehetségre Varnus Xavér orgonaművész is felfigyelt, akitől már budapesti fellépési lehetőséget is kapott. Sőt, kérésére egy kisebb darabot is írt Szilágyi Péter a Merengés címmel, amit az egyik torontói rádió is játszott.

– Szakmailag és barátilag is jó a kapcsolatunk Varnus Xavérral. Nagyon jólesik, hogy ad a meglátásaimra, többször kikérte már a véleményemet, mielőtt publikált volna egy-egy új videót. Ez a napokban is így történt, meghallgattam a legújabb darabját, elküldtem a szakmai véleményemet, aztán telefonon át is beszéltük – mesélte Péter, aki újabb sikert tudhat a magáénak, ugyanis egy évre elnyerte a Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség Ösztöndíjat.

A Kocsis-Hauser Művészeti Alapítványt Kocsis Zoltán és felesége, Hauser Adrienne zongoraművészek hozták létre még 1989-ben, tehetséges fiatalok támogatására. A pályázatra egy videófelvétellel lehetett jelentkezni, több mint nyolcvan jelentkező közül választották ki Pétert.

Olyan nívós zsűri értékelte a játékomat, melynek tagjai számomra mindannyian példaképek, szakmailag elismert művészek. Fenomenális érzés volt, amikor megtudtam, hogy megkaptam az ösztöndíjat, hiszen Kocsis Zoltánra régóta felnézek, mondhatnám, ő a másik zenei atyám, aki miatt tartok most ott, ahol, sok mindent köszönhetek neki

– magyarázta a fiatal, aki a közeljövőben két megméretésen is indul. Méghozzá a szegedi országos egyéni orgonaversenyen, illetve a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen, utóbbin legjobb barátjával, Burai Zsolttal, aki hegedű és zeneszerzés szakon tanul. Legutóbb például egy lengyelországi nemzetközi hegedűs videóversenyen kettejük kamarazenei produkciója harmadik helyezést ért. Péter szerint nehezebb a kamerának játszani, élő közönség előtt ugyanis azonnali visszajelzést kap az ember, és a taps sem marad el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában