Jászkunság

2022.10.05. 11:54

A kormányhivatal munkatársai is összegyűjtik a használt mobilokat

A használt készülékekből tizenhét féle fémet lehet visszanyerni, többek között aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

Nemzetközi környezetvédelmi programban vesz részt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal. A szervezet a napokban csatlakozott a KÖVET Egyesület kampányához, és a Jane Goodall Intézet munkáját segítve, megkezdte mobiltelefon visszagyűjtő akcióját. Arra kérik kollégáikat, hogy keressék elő a fiókok, szekrények mélyéről a használaton kívüli mobiltelefonokat, és kérjék el az ismerősöktől, barátoktól is, majd vigyék be a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályra. 

A hivatal munkatársai által begyűjtött mobiltelefonokat továbbítják a szervezet együttműködő partnerének, ahol egy zárt láncolaton keresztül feldolgozzák, újrahasznosítják.

Ahogy arról a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal oldalán beszámolnak, a Jane Goodall Intézet indított közös kampányt az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg. Ezek a készülékek a lakások rejtett zugaiban, fiókjaiban hírportálunknak, ahonnan egyszer csak kidobjuk őket. 

A használt készülékekből tizenhét féle fémet lehet visszanyerni, többek között aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. 

A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, mint például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. A program szervezői ezt a folyamatot szeretnék megfékezni. Céljuk a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása, amelynek köszönhetően várhatóan csökken azok bányászata. Ezzel az Afrikában élő veszélyeztetett fajok, a gorillák, csimpánzok, bonobók túlélését segíthetik. 

– A Passzold vissza, Tesó! elnevezésű környezetvédelmi programhoz továbbra is csatlakozhatnak munkahelyek, közösségek – hívja fel a figyelmet a kormányhivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában