Fűtési szezon

2022.10.11. 19:55

Elérték, hogy télen is helyben tanulhasson minden tiszasasi diák

Nagy felháborodást keltett Tiszasason, hogy a településen működő általános iskola alsó évfolyamosainak a fűtési szezonban Cserkeszőlőre kellene átutazniuk. A döntés a szelevényi gyermekeket is érintené. Vágner István tiszasasi polgármester a minap egyeztetett a tankerület szakembereivel, hogy a kisdiákok helyben tanulhassanak, ehhez az önkormányzat segítségét is felajánlotta.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A kormányzati döntés értelmében az általános iskolákban húsz fokot biztosíthatnak, így spórolva a fűtési költségeken. Ám a költséghatékonyság jegyében egyéb intézkedéseket is jeleztek a tankerületek.

Arról értesítettek, hogy a fűtési szezon idejére az alsó évfolyamos tanulókat át kellene utaztatni Cserkeszőlőre. Két tanteremről és közel harminc gyermekről van szó. Amint ezt megtudtam, azonnal jeleztem, hogy ezt nem fogadom el. Egyébként is, egy értesítésnél talán többet érdemelt volna a döntés...

– emelte ki Vágner István.

A polgármester közös egyeztetésre számított, remélve, hogy megoldást találnak a helyzetre.

– Az önkormányzat esetleg tudna segíteni, de első körben fel sem merült a tárgyalás, gyakorlatilag minden érvet az anyagi indíttatás vezérelt. Én viszont a gyermekek és a családok érdekeit képviselem: fontos, hogy az iskola helyben működjön – jelentette ki.

– Nem szeretném, ha télvíz idején kitennénk a pici gyermekeket annak, hogy buszozniuk kelljen, másrészt, ahogy számoltam, a két tanterem fűtésének lekapcsolásával nem is lenne annyira jelentős a spórolás – érvelt a településvezető.

Mint elmondta: az ebédlő épületében üzemelő számítástechnika-termet eddig is melegen tartották, a tornatermet is használhatták az iskolások.

– A tornaterem önkormányzati tulajdon, de a mi gyerekeink tornáznak benne. Éveken keresztül fűtöttük is, most nem fogjuk, mert elavult a gázfűtési rendszer, de amíg az idő engedi, és a hőmérséklet a gyerekek egészségi állapotát nem veszélyezteti, addig nyugodtan tornázhatnak bent. Ezért nem kértünk sohasem pénzt, egyetlen érdek vezérelt: a diákok profitálnak belőle. Nincs más célom, minthogy a sasi fiatalok melegben és biztonságban tanulhassanak– szögezte le.

Még azt is javasolták, hogy az önkormányzat biztosít fűtőt, a tankerületnek csak a fát kell a helyszínre szállítatnia.

A minap voltam bent az iskolában, és az egyik teremben tizenhat fokot mutatott a hőmérő. Szerintem ez elfogadhatatlan! Be is gyújtottunk, a következő nap már kizártak a kazánházból

– mesélte.
Az elmúlt hét második felében a tankerület szakemberei végül a helyszínen egyeztettek a lehetőségekről.

– Úgy tűnik, a javaslatot elfogadták, gázzal és fával vegyesen fűthetünk az iskolásokra télen – számolt be a végkifejletről.

 

 

Közösen fűtik az intézményeket

Megkerestük az ügyben Szutorisz-Szügyi Csongort, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatóját, aki megerősítette: a szelevényi és tiszasasi iskolások is maradhatnak a megszokott helyükön.

– Egyelőre megpróbáljuk az önkormányzattal közösen fűteni az intézményeket – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában