Táblaavatás

2022.10.11. 15:06

Emléket állítottak a szolnoki Hetényi kórház korábbi igazgatójának

Újabb emléktábla került fel kedden a szolnoki Hetényi kórház Gergely-termének falára. Ezúttal a tavaly januárban elhunyt egykori igazgatónak, dr. Böjthe Lajos főorvosnak állított emléket az intézmény.

Molnár-Révész Erika

Dr. Böjthe Lajos özvegyét dr. Böjthéné Vastag Ilonát Piroska Miklós, a kórház főigazgatója köszöntötte az eseményen

Fotó: Mészáros János

Az ünnepségen elhangzott: dr. Böjthe Lajos 1938-ban született Budapesten. Tanulmányait Sárospatakon, az Angol Internátusban kezdte. A középiskolát a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban végezte, majd felvételt nyert a Budapesti Orvostudományi Egyetemre, de az 1956-os forradalomban való részvételéért két évre börtönbe zárták, az egyetemről elbocsátották.

1963-ben nyert újból felvételt, majd a diploma megszerzése után körzeti orvosként praktizált Rákóczifalván és Rákócziújfalun. 1976-tól a szolnoki Hetényi kórház gyermek- és gyermekintenzív osztályán dolgozott, gyermekgyógyász szakvizsgát, később aneszteziológus-intenzív terápiás szakvizsgát tett. 1990-től választott vezetőként a Hetényi kórház főigazgatójaként tevékenykedett 1994-ig.

1996-tól megszervezte az otthoni szakápolás rendszerét Szolnokon és a megye harminckét településén. 2008-ban létrehozta az otthoni hospice ellátást a megyében. 2011-ben kezdeményezésére létrejött az Otthonápolás és Hospice Közhasznú Alapítvány. Az otthonápolási szolgálat munkatársai évente több mint 1300 beteget ápolnak, és 25 ezer vizitet teljesítenek.

Dr. Böjthe Lajos szakmai munkáját, közéleti tevékenységét, emberi helytállását Szolnokon, és országosan is elismerés övezte. 2021. január 27-én hunyt el családja körében.

A Hetényi kórházban 2016 óta hagyomány, hogy olyan neves, köztiszteletben álló orvosok nevével ellátott táblákat helyeznek ki, akik kimagasló munkájukkal öregbítették az intézmény hírnevét. Dr. Böjthe Lajos főorvos táblája a huszonharmadik.

Fotó: Mészáros János
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában