Szezon

2022.10.21. 13:55

Ezernyi színpompás krizantém tündököl a kunhegyesi testvérpár kertjében – galériával

Csodálatos krizantémok növekednek a kunhegyesi Faragó Imre és testvére, Faragó Piroska udvarán. A különböző színű és formájú virágokat két évvel ezelőtt kezdték el termeszteni, mostanra pedig kitapasztalták, mitől lesznek a legmutatósabbak.

Köllő Judit

Faragó Piroska vezetett körbe a krizantémokkal teli kunhegyesi kertben

Fotó: Nagy Balázs

– Mindig július elején kezdjük el nevelni a palántákat – árulta el hírportálunknak Faragó Piroska. – Két évvel ezelőttig szántóföldi növényekkel és burgonya termesztésével foglalkoztunk, azonban úgy döntöttünk, szerencsét próbálunk a virágok világában...

Nem véletlenül választották a krizantémokat: pomponszerű virágai a kertek és udvarok leglátványosabb díszei közé tartoznak. Egyszínű fajtáik mellett rengeteg két- és háromszínű variáció is fellelhető, így biztosan mindenki talál az ízlésének megfelelőt. Ráadásul nemcsak cserepes, hanem vágott formában is népszerűek, sokan keresik ezt a virágfajtát a mindenszentekhez és a halottak napjához közeledve.

– Viszont számtalan veszélynek vannak kitéve, „szeretik” őket a kártevők, például az atkák és a tripszek is – fejtette ki hírportálunknak a kunhegyesi termelő. 

– Ezért minden alkalommal figyeljük a növekedésüket, és alkalomadtán permetezzük is a növényeket. Jelenleg kilencezer tövet termesztünk.

Ahhoz, hogy kellően gömbölyű szirmok növekedjenek, sok gondoskodásra és odafigyelésre van szükség.

– Eleinte ez akár négyórás elfoglaltságot is jelenthet egy nap. Később, ahogy növekednek, már csak a szépségükben kell gyönyörködni – folytatta, miközben levágott egy szárat, és megmutatta. 

– A nyár elején előkészítjük a talajt, és felállítjuk a fóliasátrat, majd egy hónappal később, július elején kezdődhet a palántázás...

A krizantémok szeretik a házi komposztot és a műtrágyát is, ezek segítségével könnyebben és gyorsabban növekednek.

– Négy hónapnyi nevelést követően akár három héten keresztül is képesek virágozni, így remek választás lehet otthonunkba, de méltón emlékezhetünk velük a temetőkben is – tette hozzá Faragó Piroska.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában