Szolnok

2022.10.19. 15:16

Fiktív válságövezetben dörögtek a fegyverek – galériával

Csütörtökön befejeződő, kétnapos zárógyakorlattal ér véget a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban zajló 41. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam.

Mészáros Géza

Fotó: Nagy Balázs

A képzés tíz nemzet hallgatóinak részvételével október harmadikán kezdődött. A háromhetes tanfolyam tizenkilenc résztvevője közül tizenöten külföldről érkeztek: Algéria, Azerbajdzsán, Bulgária, Egyiptom, Grúzia, Lettország, Lengyelország, Pakisztán, valamint Szlovákia delegált hallgatót, míg a magyar felkészülőket tekintve három katona és egy kormánytisztviselő vesz részt a tanfolyamon. Az elméleti és gyakorlati oktatást a Bosznia-Hercegovinából, Görögországból, Németországból, Lengyelországból, Svájcból és Szerbiából érkezett instruktorok mellett négy magyar, aktív állományú, valamint önkéntes műveleti tartalékos, számos missziót megjárt főtiszt és tiszt segíti.

A tanfolyam alaptörténete egy fiktív, congai-borgai-aratniai népcsoportok alkotta válságövezetben játszódik. 

A feltételezett helyzetben a három népcsoport tagjainak korábbi békés egymás mellett élése az évek folyamán megromlott, olyan súlyos konfliktushelyzet alakult ki, hogy a további vérontás megakadályozására Conga Köztársaság az ENSZ segítségét kérte. A tanfolyam hallgatói a nemzetközi szervezet által a válságövezetbe küldött békefenntartók feladatait látják el.

A résztvevők az első héten az elméleti foglalkozások során elsajátították, illetve felfrissítették az ENSZ katonai megfigyelők számára szükséges alapismereteket, a tanfolyam második hetétől pedig már elhagyták a tantermet és járőrcsoportokban hajtották végre az életszerű helyzeteket szimuláló feladatokat a szolnoki központban és Egerbakta térségében, illetve légi felderítési gyakorlaton vettek részt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis közreműködésével.

A zárógyakorlaton Szolnok-Szászberek-Besenyszög térségében a fiktív műveleti területen hajtanak végre békefenntartói feladatokat: járőrözést, fegyverzet ellenőrzést, konfliktuskezelést, információgyűjtést, továbbá tárgyalnak a „szemben álló felek” képviselőivel és a „helyi elöljárókkal”. 

Feladatuk többek között egy „menekülttábor” körüli konfliktus kezelése: egy táborlakó közelében felrobbant egy gránát, amit azért próbált meg összeszedni, mert az elterjedt hírek szerint az ENSZ-katonák pénzt adnak a talált robbanószerekért. A megfigyelőknek emellett egy baleset kapcsán egyeztetniük kell a település polgármesterével: az ENSZ járőrök által elkövetett károkozások ellentételezéséről kell tárgyalást folytatni.

A felkészítés utolsó napján, pénteken azok, akik sikeresen elvégzik a tanfolyamot, átvehetik az igazoló oklevelet. A résztvevők ezáltal jogosultak lesznek arra, hogy az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában