Jászkunság

2022.10.01. 11:25

Gázártámogatás igényelhető a többlakásos házakra

A többgenerációs házakban is igényelhető a nagycsaládosokra már vonatkozó nagyobb mennyiségű kedvezményes áron szolgáltatott gáz. A kérelem benyújtásához szükséges hatósági bizonyítványt a jegyző állítja ki. Megyénk kisebb településein már többen is érdeklődtek a lehetőség iránt.

Munkatársainktól

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

Kedvezményes többlet földgázra jogosult a fogyasztó, ha az ingatlanban egy mérőórát szereltek fel, de az adott házon belül több – legfeljebb négy – lakás található. A vonatkozó jogszabályok részletezik azt is, milyen helyiségekkel kell rendelkezni a különböző egységeknek. A energiaszolgáltatóhoz benyújtandó hatósági bizonyítványt a helyi jegyző állítja ki. A tapasztalatok szerint a kistelepülések lakói tájékozottak, akadnak, akik már be is nyújtották a kérelmet.

Cibakházán nem dolgoztak ki formanyomtatványt az ügy intézésére, a megkereséseket, személyesen, illetve telefonon várják. Bár nem rohamozták meg az érdeklődők a polgármesteri hivatalt, de azért vannak feldolgozandó kérelmek. 

A bejelentés után helyszíni szemlét tartunk, hogy az igénylés során közölt információk valóban megfelelnek-e a valóságnak, illetve igazodnak-e a jogszabályi előírásokhoz. Minden lakásegységnek legalább harminc négyzetméteresnek kell lennie, a szobák méretének is el kell érni a minimumot. Azt is figyeljük, hogy a konyha főzésre, míg a mellékhelyiség tisztálkodásra alkalmas-e. A természetes világításról, szellőzésről is bekerül néhány gondolat a jegyzőkönyve, mely a kiadott hatósági bizonyítvány alapját szolgálja

 – tudtuk meg Török Istvántól, Cibakháza jegyzőjétől.

Hozzátette azt is, hogy tudomása szerint nem jellemzőek a községben a többgenerációs családi házak, viszont telefonon és személyesen többen is kértek tájékoztatást az ügyben.

– Szükségszerű a jogszabály, azoknak az alacsonyabb jövedelmi helyzetű családoknak, akik megfelelnek az előírásoknak, mindenképpen segítség a nagyobb mennyiségre vonatkozó kedvezményes ár – fejtette ki.

Tiszapüspökiben sem volt számottevő eddig azoknak a száma, akik többgenerációs családi házuk miatt kértek hatósági bizonyítványt a jegyzőtől azért, hogy beleférjenek a rezsicsökkentéssel érintett fogyasztási zónába. 

– Volt már érdeklődő. Olyan is, aki végül nem adta be a kérelmet – tájékoztatott Kocsiné dr. Kóródi Erika, a település jegyzője.

– Sokan ugyanis azt feltételezik, hogy mivel több generáció él egy háztartásban, megfelelnek a feltételeknek. Csakhogy nem az a lényeg ebben az esetben, hogy például a nagymama a gyerekek és az unokák egy épületben laknak, hanem az, hogy több, egymástól elkülönülő lakásról legyen szó az épületen belül – hangsúlyozta a köztisztviselő. 

Mint elmondta, a kérelem benyújtását helyszíni szemle követi, melynek során felmérik, hogy az adott a családi házban valóban, egymástól elkülönülő lakások találhatóak, vagy sem. 

Egy kérelem esetében a szemle után sikerült is kiadni a hatósági bizonyítványt, ugyanis két, különálló háztartás működött egy épületen belül. 

Többen érdeklődtek a lehetőség iránt

Tiszaörsön is a megjelölt többlet fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett gázárat azok, akik olyan családi vagy ikerházban élnek, ahol legfeljebb négy egymástól elkülönülő lakás található, de csak egy közös gázórával rendelkeznek.

– Mindeddig számos jelentkező akadt a településünkön, azonban a benyújtott kérelmek és a helyszíni szemlék alapján egyetlen család felelt meg a követelményeknek – árulta el hírportálunknak Bodonné Gyöngy Erika polgármester. 

– Tapasztalataink alapján sokan nem voltak tisztában az elvárásokkal, viszont az önkormányzat dolgozói első kézből adtak információt a helyieknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában