Büntetőügy

2022.10.20. 12:17

Hamarosan ítélet születik Tiszatenyő volt polgármestere ügyében, hanyag kezelés a vád

Több mint két évvel ezelőtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés vétsége miatt emelt vádat Tiszatenyő korábbi polgármesterével szemben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség. A Szolnoki Törvényszéken zajló bizonyítási eljárás a végéhez közeledik, a héten tartott tárgyalási napon kiderült, hogy november elején ítélet születhet a büntetőügyben.

Mészáros Géza

Forrás: Google Térkép

A megyei főügyészség által képviselt vád szerint a volt községvezető csaknem hetvenmillió forint vagyoni hátrányt okozott saját önkormányzatának.

A vádirati tényállás szerint az egykori polgármester az önkormányzat által az állami költségvetésből kapott közfoglalkoztatási támogatás dologi kiadásokra fordítható része terhére, az önkormányzat sertéstelepének fejlesztését szolgáló beruházás vonatkozásában megindított egy kapcsolódó közbeszerzési eljárást.

Annak nyertesével pedig meg is kötötte a szerződést, viszont annak aláírásakor is tisztában volt már azzal, hogy ténylegesen nem a közbeszerzési eljárás nyertese, hanem annak egyik alvállalkozója, egy helyi cég végzi majd el a kivitelezést.

Mégpedig az a helyi vállalkozás, mellyel az önkormányzatnak korábban már több, „rosszul végződő” teljesítéssel, illetve pénzügyi elszámolással kapcsolatos vitába torkolló szerződése volt, sőt, ilyen tárgyú konfliktusai álltak fenn az említett közbeszerzési eljárási szerződés aláírásakor is.

A szerződést 2018 márciusában kötötték meg, és a faluvezető már az aláírás napján közel huszonöt millió forint előleg kifizetéséről határozott anélkül, hogy a cég előleg-visszafizetési biztosítékot nyújtott volna.

Két hónappal később pedig, 2018 májusában a csaknem huszonöt millió forintos első részszámla ellenértékét anélkül utalványozta, hogy az önkormányzat gazdasági vezetője ellenőrizhette volna azt...

A helyi cég 2018 júliusában már akadályt közölt, egy hónapra rá, 2018 augusztusában pedig, negyven százalékos készültségnél abbahagyta, és az önkormányzat többszöri felszólítására sem folytatta a munkát. Az önkormányzat 2018 novemberében mondta fel a szerződést.

Az illetékes járási hivatal pedig csaknem hetvenmillió forint visszafizetésére kötelezte a községet a történtek miatt, amit az önkormányzat nem tud visszafizetni…

Emiatt (is) a Szolnoki Törvényszék 2020 áprilisi határozatával pénzügyi gondnokság alá vonta a falut, mellyel egyidőben adósságrendezési eljárást indított az államnak mintegy negyedmilliárd forinttal tartozó község önkormányzata ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában