Galériával

2022.10.06. 18:56

Hősökre emlékeztek Karcagon

A Nemzeti Gyásznapon az Aradi vértanúk terén emlékeztek a karcagiak azokra a hősökre, akik vérüket áldozták a szabadságért.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

A Kováts Mihály Huszárbandérium huszárjai zászló behozatala után emlékező beszédet Orvos-Tóth Endre Sándor hagyományőrző strázsamester mondott. Beszédében név szerint megemlékezett az aradi vértanúkról, s majd mint fogalmazott, az elmúlt 150 évben sokan méltatták a kivégzettek nagyszerűségét, hazafiságát, bátorságát, ezért ő inkább arról beszél, milyen hatással van ránk, ma élő emberekre ez a történelmi trauma, amely tovább él az utódokban. Szólt a többi nagy, magyarokat ért katasztrófáról - Trianon, Don, holokauszt – s mint fogalmazott, a magyarok történelmi országútja koponyákkal van kirakva.

Hősök és áldozatok koponyáival. Nagyon nagy árat fizettünk megmaradásunkért. 1956 utáni időszak a mai napig csendes volt. Ma viharfelhők gyülekeznek Európa egén. Nagyhatalmak játszájának vagyunk remélhetőleg csak szemlélői. Most sem vagyunk érdekelve abban, hogy tovább építsük ezt a történelmi utat. A békében vagyunk érdekeltek. A békének nincs alternatívája

– hangsúlyozta a szónok. 

Az ünnepi műsorban közreműködött Horváthné Pandur Tünde és a Nagykun Honvédbanda Rézfúvós Kvintettje. A beszéd elhangzása után városunk, a járás, a megye vezetői, pártok, intézmények, civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az aradi vértanúk emlékművénél. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában