Ülés

2022.10.06. 19:16

Ismét körüljárta a közművagyon átadásának ügyét az abonyi testület

Meghallgatta a Dabas és Környéke Vízügyi Kft. működéséről szóló tájékoztatót hétfői ülésén az abonyi önkormányzat. Mint arról korábban beszámoltunk, a társaság villamosenergia számlája rendkívüli mértékben emelkedik majd, amely a szolgáltató jövőbeni működését súlyosan érintheti. A városházi egyeztetésen a helyi víziközművagyon megtartásának és esetleges állami kézbe adásának ügyét is körüljárták a képviselők.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– A mai ülésre azért kértük fel a Daköv Kft. vezetését, hogy tájékoztassanak a víziközművek állami tulajdonba adásának ügyében, mivel több olyan kérdés is felmerült a részünkről, amelyekre nem tudtunk megnyugtató választ adni – kezdte mondandóját az eseményen a város polgármestere. Pető Zsolt kijelentette, a felelős döntések meghozatalához pontos információkra van szüksége a városnak.

A programon ezután Korbély Csabáné önkormányzati képviselő (Városunk Fejlődéséért Egyesület) kapott szót, aki úgy fogalmazott, méltatlanul rövidnek tartja azt az időt, amit arra kaptak, hogy eldőljön, átruházza-e víziközművagyonát az államra az önkormányzat vagy sem.

Augusztus negyedikétől számítva bő két hónap volt arra, hogy döntsünk a vagyon sorsáról. Ennyi idő alatt nehéz megbízhatóan állást foglalni, nem látjuk át a döntés következtében kialakult helyzetet

– vázolta a fő problémát a képviselő.

Majd annak is hangot adott, hogy a Daköv esetében 58 tulajdonos önkormányzatról beszélhetünk, amelyek közül 42 küldött jegyzőkönyvet a képviselő-testület döntéséről. Huszonhat helyhatóság feltételt szabott az állami tulajdonba adással kapcsolatban, tizenkettő nem nyújtott be hivatalos dokumentumot, három pedig nem nyilatkozott.

Az ülésen ezt követően Jasper Lóránt, a Daköv Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta a plénumot a cég jelenlegi helyzetéről. 

– Azt az információt kaptuk, hogy továbbra is működhet az a lehetőség, miszerint nem adja át az önkormányzat a víziközművagyont, ám akkor a veszteségeket neki kell kifizetnie. Bízom benne, hogy az október 11-i határidő után okosabbak leszünk, ugyanis sajnos mi sem rendelkezünk elegendő információval – emelte ki az ügyvezető.

A felszólalás után Szűcs Sándor, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője újabb dilemmákat vetett fel. Egyebek mellett arra kért választ, hogy nagyjából mekkora veszteséget termel évente Abony víz- és csatornaszolgáltatása, illetve kigazdálkodható-e ez az összeg vagy sem. Azzal kapcsolatban is visszajelzést várt, hogy mi történik a Daköv esetleges csődje esetén: azaz, szavatolva lesz-e a városlakók vízellátása.

Elhangzott, tavaly 40 millió forint volt az abonyi üzemigazgatóság hiánya. 

Ha a Daköv Kft. fizetésképtelenné válna, elképzelhető lenne egy olyan lehetőség, mely szerint elveszik tőle az üzemeltetést és kijelölnek helyette egy állami vállalatot. Olyan eset azonban nem fordulhat elő, hogy megszűnik az ivóvíz-szolgáltatás és a szennyvíztisztítás a településen.

Pető Zsolt polgármester a napirendi pont tárgyalása végén emlékeztetett: a város továbbra sem tud dönteni víziközműveinek állami integrációjáról, az átadással kapcsolatos aggodalmuk megmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában