Újraélesztés

2022.10.11. 15:35

Összefogással vásároltak defibrillátort Újszászon

Orvosok fogtak össze, és közösen vásároltak defibrillátort Újszászon. A kedden átadott eszközt a település egészségházában helyezik el, a tervek szerint a jövőben mindenki számára elérhetővé teszik, hogy szükség esetén használható legyen, segítséget nyújtson egy esetleges újraélesztésben.

Rimóczi Ágnes

A készülék nem újraélesztő gép, hanem az újraélesztésben nagyon fontos szerepet játszó eszköz

Fotó: Nagy Balázs

– Praxisomban nyolc éve van defibrillátor, de nemrégiben kiderült, hogy már nem gyártanak ahhoz a készülékhez akkumulátort. Ekkor merült fel az ötlet, hogy be kellene szerezni egy újat – mondta dr. Matosevics Ilona.

A település egyik háziorvosa ötletét megosztotta a városban praktizáló doktorokkal, valamint az önkormányzattal, és támogatókra, társakra talált. Két felnőtt háziorvos, két fogszakorvos és egy gyermekorvos összefogásával, a helyi Gyere Segíts Alapítvány közreműködésével valósulhatott meg az eszközvásárlás.

Varga Erika, a Defibriállátor Plusz Kft. vezetője (balra) bemutatta az eszköz használatát
Fotós: Nagy Balázs

– Köszönjük az ötletet a doktornőnek és a többi kollégának, akik a kezdeményezés mellé álltak – fogalmazott dr. Ágotai Ede az eszközátadón.

A fogszakorvos az Ágotai Dentál Kft. képviselőjeként az egyik adományozó, mellette dr. Matosevics Ilona, dr. Batki Erzsébet, dr. Nagy Valéria és dr. Kovács Nikoletta járultak hozzá a beszerzéshez.

– Természetesen köszönjük a Defibrillátor Plusz Kft.-nek, hogy jelentős kedvezménnyel hozták el Újszászra ezt a nagyon fontos berendezést – szögezte le dr. Ágotai Ede.

– Amikor először beszéltem az ötletről a doktornővel, éreztem a mélyreható lelkiismeretességét, ezért mindenképpen szerettünk volna segíteni. Örülünk – amit ez a kezdeményezés is bizonyít –, hogy a város orvosai ennyire odafigyelnek a lakosságra – nyilatkozta Varga Erika cégvezető, kiemelve: sajnos egyre többször van szükség ilyen eszközökre.

Fontos hangsúlyozni, hogy az nem újraélesztő gép, hanem az újraélesztésben nagyon fontos szerepet játszó eszköz.

– Többek között érzékeli, hogy jól végezzük-e a mellkaskompressziót, figyelmeztet a mozdulatokra, amivel segít abban, hogy a vérkeringést megtartsuk a mentő kiérkezéséig. Mert bizony ez a legfontosabb egy hirtelen szívmegállásnál – tette hozzá a cégvezető, majd bemutatta az eszköz használatát a jelenlévőknek.

A félautomata defibrillátor az egészségházba kerül, a polgármester elképzelése azonban az, hogy az épület bejárata mellett kint, mindenki számára elérhető helyen helyezzék el.

 – Ennek érdekében egy olyan tárolószekrényre van szükség, amelyben lehet tartani a megfelelő hőmérsékletet. Ezt szeretném megvalósítani, hogy akkor is használható legyen, ha netán az orvosok, ápolók nem tartózkodnak ott – emelte ki Dobozi Róbert.

A polgármester reméli, hogy sosem lesz rá szükség, de úgy érzi, egyfajta biztonságérzetet kölcsönöz majd az eszköz megléte.

Nem olyan régen végignéztem egy sikertelen újraélesztési kísérletet, ami a mai napig sokszor eszembe jut.

– Személy szerint nekem megnyugvás, hogy van ilyen a városban. Nagy köszönet jár ezért mindenkinek, aki a kezdeményezés mellé állt. Eddig is tudtuk, hogy az orvosaink vigyáznak ránk, ezt a mostani tettük is ezt bizonyítja – hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában