Magyarok Kenyere

2022.10.17. 13:46

Rekordmennyiségű liszt juthat a rászorulóknak – a Jászkunság élen járt a gyűjtésben

Karitatív szervezetek, önkormányzatok vehettek át jelképes lisztadományt hétfőn a megyeházán megtartott ünnepségen. Az ehhez szükséges gabonát a Magyarok Kenyere Programban gyűjtötték, ahol megyénk gazdálkodói az aszályos esztendő ellenére is kiemelkedő adakozói hajlandóságról adtak tanúbizonyságot.

Kovács Berta

Ötvenöt megyei szervezet képviselői vehettek át búzaadományról szóló adománylevelet

Fotó: Nagy Balázs

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány az idei évben is megszervezte a búzaadományok gyűjtését a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” Programban. A projekt a Kárpát-medencei gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel minden évben búzát a gazdálkodók, ebből liszt készül, melyet a határainkon innen és túl a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak osztanak ki különböző szervezeteken keresztül.

– Ez a jótékonysági mozgalom még 2011-ben indult, és társadalmi bázisa évről évre szélesebb, a felajánlók száma folyamatosan növekszik megyénkben is – emelte ki az eseményen Kiss Róbert, NAK megyei igazgatója. – A kezdeményezés megbecsültségét mutatja, hogy példaértékű nemzetegyesítő szolgálatáért magát a programot 2018-ban Magyar Örökség díjjal tüntették ki.

– Ebben az esztendőben megyénkben százhat tonna gabonát gyűjtöttünk, míg az utánunk következő megye körülbelül feleennyit. Ez azt jelenti, hogy a nemzeti elkötelezettsége a megyei gazdáknak igen kiemelkedő. Több mint ezerötszázötvenen adtuk össze ezt a búzát – hangsúlyozta beszédben Hubai Imre Csaba megyei NAK-elnök. Azt is hozzátette, hogy a nehéz esztendő ellenére is látszik, hogy a gazdatársadalommal kapcsolatban álló társadalmi szervezetek egységesen kiállnak a jó ügy érdekében.

Dr. Kállai Mária országgyűlés képviselő beszédében arról szólt, hogy a Magyarok Kenyere Program igazi sikertörténet. Ennek alappillérei pedig a hit, az alázat, a kitartás, a felelősség embertársainkért és az önzetlen segítőszándék.

– Megyénkben különösen kiemelkedő ez a program, hiszen a Jászkunság adottságaihoz méltóan, de messze azon túl is élen járunk a gyűjtésben – mondta a képviselő.

A Kárpát-medencében összességében nyolcszázkilencvenöt tonna búza gyűlt össze, ebből a Magyarországon hatszáztizenhat tonnát sikerült összegyűjteni, ennek több mint tizenhat százalékát adták a megyei gazdák.

– Feltehetjük a kérdést, hogy mi mindent jelent számunkra a búza. Egy népmesében azt olvashattuk, hogy „egyetlen búzaszemben örökül hagyta apám a megújuló életet, a munka örömét, a másokon való segítés boldogságát” – idézte fel dr. Kállai Mária. – Örömmel tölt el, hogy megyénk gazdái ilyen összetartóak! Amiért ilyen sok adomány gyűlt össze, a gazdák kérelmezték, hogy a megyei rászorulók is kaphassanak az őrölt búzából.

A Magyarok Kenyere Programban évről-évre kifejezik megyénk gazdálkodói, hogy milyen felelősséggel viseltetnek a rászorulók megsegítése iránt – hangsúlyozta Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke is. Hozzátette: számos más programban is megmutatják a gazdák, milyen önzetlenül képesek adni, és hogy jobban szeretnek adni, mint kapni. Kapni leginkább áldást szeretnek: főként az égből csapadékként, másrészt a közösségi erőből, valamint az új kenyér megáldásából.

Az ünnepségen ötven tonna lisztet adtak át jelképesen, adománylevél formájában ötvenöt támogató szervezetnek, intézménynek, önkormányzatnak. Ténylegesen a lisztet a támogatottak október huszonnegyedikén vehetik át az őrlést végző jászberényi Szatmári Malom Kft.-től.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában