Érzékenyítés

2022.10.12. 14:44

Sokrétű programokkal hozták közelebb a látássérültek világát a fehér bot napján Szolnokon

Szép számú résztvevővel, színes kulturális programmal ünnepelte meg a fehér bot napját szerdán a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete.

Kovács Berta

A Varázsszínpad – (balról) Erős Laura, Szigeti Henriett, Zajcsekné Zsiga Szilvia és Zajcsek Norbert) több jelenettel is készült

Fotó: Kovács Berta

A hagyományosan a Verseghy Ferenc Könyvtárban megtartott rendezvényen látássérült és ép látású fellépők szórakoztatták verses, zenés, táncos műsorszámokkal az egybegyűlteket. Sőt, a Varázsszínpad vak előadói színpadi jelenetekkel is készültek az alkalomra.

Műsorvezetői szerepben Őszi Anna Mária felidézte: az ENSZ határozata alapján 1976-ban nyilvánították október 15-ét a fehér bot nemzetközi napjává, mely a vak és gyengénlátó emberek különleges ismertetőjegye. Ez egy speciális segédeszköz, melyet a látássérültek használnak közlekedésük során az előttük közvetlenül felbukkanó úthibák, akadályok észlelésére. Másodlagos funkciója pedig a figyelemfelhívás a látók felé.

A bot viszont csak akkor nyújt tényleges segítséget, ha a látássérült ember megtanulja a használatát, vagy gyerekkorában, vagy felnőttkori látásvesztés esetén a rehabilitációs központokban.

Az egyesület által működtetett szolnoki központban gyógypedagógusok segítik az érintetteket.

– Egyre több eszköz segíti a mi életvitelünket, nagyon sok kulturális rendezvényt, egészségnevelési programot is tartunk – ezt már Pesti Zoltánné, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének elnöke mondta. – Közösséget építünk, ami szintén az életünk minőségének javítását szolgálja.

Azt gondolom, az emberi kapcsolatok erősítése nagyon fontos, különösen a mai világban, amikor egyre távolabb kerülünk egymástól

– hangsúlyozta.

– Az életem minősége rajtam is múlik, nem mindegy, ha süt a nap, tudok-e örülni neki. Meg kell próbálni mindenhez pozitívan közelíteni. Számomra az, hogy a fehér botot, mint olyat kitalálták, ezt az üzenetet is hordozza.

Az életünk javítására törekszünk egyesületünk segítő munkájával is, de fontos az is, hogy akin segítünk, az tudja ezt pozitívan fogadni

– tette hozzá az egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában