Kihívás

2022.10.18. 13:55

Újszászról a végtelen tengerre: az Atlanti-óceán átszelésére indult Szabó Imre – videóval

Az Atlanti-óceán hűs szellőitől lengedezik Újszász zászlaja. A kisvárosban élő Szabó Imre vitte magával a lobogót, aki nagy útra indult. A tapasztalt túravitorlázó, vitorlásoktató csapatával Mallorca szigetéről egészen Kubáig hajózik.

Rimóczi Ágnes

Szabó Imre hajója

Forrás: Beküldött fotó

Szombaton napnyugtakor futott ki Palma de Mallorca kikötőjéből az a katamarán, melyen egy elszánt, kalandra éhes magyar csapat „utazik”. A társaság központi alakja, mondhatjuk motorja az újszászi Szabó Imre, aki gyerekkora óta a vitorlázás szerelmese. A vitorlásoktató, hivatásos kishajó-vezető, és tengeri hajóvezetői képesítéssel is rendelkező szakember nem először indul hasonló komoly hajóútra.

– 2017 és 2018 után újra nekivágunk, harmadszor futunk ki ebből a kikötőből. Akkor Gran Canariára készültünk, most egy kicsit messzebbre toltuk a vonalzónkat a térképen, és váltott csapatokkal szeretnék elérni Kuba Cienfuegos kikötőjét – mondta el Szabó Imre a kihajózáskor készült videójában. 

Az újszászi férfi nem sokkal előtte, szintén egy videóban osztotta meg, ahogy a nemzeti lobogó mellé Újszász zászlaját is felvonta az árbóc szálingjára (merevítő keresztrúd). Így indult el tehát a „Ron Punch” nevű Voyage 440 katamarán a tervek szerint negyvenkilenc napos, Kubáig tartó óceáni útjára.

Szűk két nap, nagyjából 47 óra hajózás után, mintegy száznyolcvan tengeri mérfölddel távolabbról, a spanyolországi Cartagena kikötőjéből jelentkezett be a csapat.

– Meglehetősen szél nélküli volt az időjárás, így motorral kellett menni az út nagy részében. Akadt némi műszaki probléma is, de tulajdonképpen erről szól az első időszak, hogy felmérjük a hajó állapotát, esetleges hibáit, amik alapján majd Gibraltárnál felkészítjük az átkelésre – számolt be Szabó Imre.

A hajó már tovább indult, a jelenlegi információk és számítások szerint éppen Gibraltár felé hajózik a csapat, ahonnan majd egy nagyjából hatnapos nyílt óceáni menettel érik el a Kanári-szigeteket, Gran Canariát Las Palmast, majd tovább indulnak Kubáig. A mintegy ötezer tengeri mérföld hosszú út tehát három szakaszból áll.

– Az első Mallorcától Gibraltárig tart, velem együtt kilenc fő a legénység.  Ott hárman tagunk cserélődik, Las Palmasig szintén kilencen hajózunk. Las Palmasban egy fő kivételével lecserélődik a csapat, az átkelésre pedig már csak hatan leszünk – számolt be a tervekről Szabó Imre, aki azt is elárulta, mi a nagy kihívás üzenete:

– Az álmok makacs dolgok! Menni kell értük, akárhonnan is jöttél! Számomra az ide vezető út sokkal hosszabb, rögösebb volt mint maga az hajózás. Azt szeretném, hogy a szűkebb pátriámban élő, főleg fiataloknak is „átjöjjön a lényeg”, ami egyszerű: a célok, az álmok igenis megvalósíthatók!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában