Galériával

2022.10.24. 11:25

Vándorfy-díjjal ismerték el a kimagasló honismereti munkát Jászapátin

A Vándorfy János Honismereti Szakkör közösségmegtartó és hagyományőrző szerepe több mint negyvenöt éve meghatározó Jászapáti és a Jászság életében. Hétvégén rendezték meg a jászsági honismereti szakkörök éves találkozóját, melyen összegezték az elmúlt időszak legfontosabb történéseit, tapasztalatokat osztottak meg és rendezvény fénypontjaként átadták az idei Vándorfy-díjakat.

Illés Anita

Friczné Urbán Magdolna (jobbra) és Barta István (balra) adta át a Vándorfy-díjat a két kitüntetettnek, Borbás Ferencné Gál Borbálának és Deli Józsefnek (középen)

Fotó: Pesti József

Ahogy minden évben, úgy idén is a római katolikus templomban kezdődött a program, ahol Kocsis Sándor plébános a szakkörök élő és elhunyt tagjaiért mutatott be szentmisét. A szertartást követően az Auróra Rendezvényházban folytatódott a találkozó. Barta István, a Vándorfy János Honismereti Szakkör vezetője visszatekintett a közösség elmúlt egy éves tevékenységére, majd megköszönte a támogatók segítségét és a tagok munkáját. Az 1976-ben alakult szakkörnek jelenleg harmincnyolc tagja és négy tiszteletbeli tagja van. 

– Örömteli számunkra, hogy nemrég négy fő jelezte csatlakozását a csoporthoz. Állandó feladataink közé tartozik egyebek mellett a Tanyamúzeum karbantartása és a múzeum ügyeletének biztosítása. Aktívan teltek az elmúlt hónapok a szakkör életében. Fontosnak tartjuk a baráti közösségekkel való folyamatos együttműködést, ezért megújítottuk a kapcsolatunkat a kunszentmártoni honismereti csoporttal. Értékőrző munkánkban összefogással sikerült felállítani az új keresztet Antal Vince 1848-as honvédtiszt emlékre – részletezte. 

Honismereti barangolásaik során eljutottak többek között Hódmezővásárhelyre, Makóra és Zsámbékra is. 

Elmondta, hogy október elején nyílt meg a Jászapáti a Mi Városunk Alapítvány „Életművek, példaképek” című kiállítása a Dósa kúriában, melynek rendezésében a honismereti szakkör tagjai is részt vettek. 

A két gyűjteményből álló tárlat Bagi Imre tanár úr hagyatékából a ruhaipar, textilkészítés történetébe kalauzolja el az érdeklődőket, illetve Gulyás Piroska helytörténeti fotós Jászapátiról készült képeit mutatja be. Már hagyomány, hogy az éves találkozón adják át a 2013-ban alapított Vándorfy-díjat, mellyel olyan személyek munkáját ismerik el, akik kiemelkedően sokat fáradoznak a múlt feltárása, annak átmentése érdekében és általában a magasabb kitüntetésekből kimaradnak. 

A honismeret területén végzett kimagasló munkáért járó díjat ebben az évben Borbás Ferencné Gál Borbála és Deli József kapta. 

Mindketten aktív, oszlopos tagjai a Vándorfy János Honismereti Szakkörnek. Borbás Ferencné Gál Borbála több mint húsz éve vesz részt a csoport munkájában, a Tanyamúzeumban rendszeresen vállal ügyeleti munkát, részt vesz a ház takarításában, kertjének gondozásában. Feladatait megbízhatóan, pontosan ellátja. Deli József 2007-ben lépett be a szakkörbe. Mivel jó fakanálforgató, szívesen főz bográcsos ételeket a közösségnek. Idős kora ellenére nagyon aktív, a találkozók előkészítésében minden évben vezető szerepet vállal. A díjazottak életútját Friczné Urbán Magdolna, a kuratórium elnöke méltatta. 

Az eseményen Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója Az alánok nyomában. Látogatás a jászok rokonainál címmel tartott előadást. Közös ebéddel, vidám hangulatban, baráti beszélgetésekkel ért véget a találkozó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában