Diabétesz

2022.11.17. 17:21

A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja is csatlakozott a globális figyelemfelhívó kampányhoz

November 14-a a diabétesz világnapja.

Illés Anita

A megelőzés fontosságát hangsúlyozták a rendezvényen

Fotó: Pesti József

A megelőzés mindig könnyebb, mint az egészség visszaszerzésért indított harc – hangzott el a Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja diabétesz világnapi rendezvényén kedden a Petőfi Művelődési Házban. November 14-a a diabétesz világnapja, amikor emberek milliói fognak össze a cukorbetegekért és vesznek részt a globális figyelemfelhívó kampányban. Ezen a napon született Frederic Banting, aki Charles Besttel együtt száz évvel ezelőtt fedezte fel az inzulint és alkalmazta először a diabétesz kezelésében.

A jászárokszállási közösség immár nem először csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy felhívják a figyelmet a cukorbetegség veszélyeire, súlyos szövődményeire. Céljuk, hogy tájékoztatással, ismertterjesztő előadásokkal segítsék a diabétesz kialakulásának megelőzését ugyanis megfelelő táplálkozással, kezeléssel, életmóddal kontroll alatt tartható a betegség, valamint következményei is jelentősen enyhíthetők.

A rendezvény moderátora, Kovácsné Tősér Zsuzsanna köszöntője után az önkormányzat nevében Csomor János képviselő, az oktatási, sport és ügyrendi bizottság elnöke osztotta meg gondolatait. Kiemelte, hogy a cukorbetegségben szenvedők száma rohamosan emelkedik az egész világon. Ahogy fogalmazott: a város sokat köszönhet a cukorbetegek klubjának, hiszen rendszeresen szerveznek szakmai programokat, előadásokat, melyek a megelőzést szolgálják. Szólt a közösség segítő erejéről is.

– A klub tagjaival ebben az évben is együtt dolgoztunk azon, hogy javítsunk a cukorbetegek életminőségén és felejthetetlen, új élményekkel gazdagodjunk – mondta dr. Dobos Józsefné dr. László Erika, a Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja elnöke, majd röviden összefoglalta az év fontosabb eseményeit, történéseit. Beszámolójából megtudtuk, hogy több alkalommal szerveztek taggyűléseket, ismeretterjesztő előadásokat és kirándulásokat.

Csatlakoztak az országos Botra fel! kampányhoz, melynek keretében harminc pár nordic walking botot vásároltak és népszerűsítették a sétát, a rendszeres mozgást. Nyáron harmadik alkalommal szervezték meg a Cukorka tábort gyerekeknek.

– Továbbra is fontos feladat az egészségmegőrzés fogalmának bemutatása, a társadalmi és egyéni egészségtudatos magatartás kialakítása – tette hozzá a klubvezető, aki megköszönte a támogatók segítségét. A rendezvényen dr. Romicsné Dr. Görbe Éva gyermekgyógyász, neonatológus, nyugalmazott egyetemi docens és Nagy-Kovács Magdolna dietetikus tartott tartalmas előadást.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában