Galériával

2022.11.28. 19:56

A zene ereje hozta össze a szolnoki banda tagjait a középiskolai stúdióban

Tehetséges diákokkal találkozhattunk a Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskolában. A Stúdió 605 nevű zenekar tagjai mentorukkal, Tar Sándorral közösen meséltek hírportálunknak a banda életéről.

Köllő Judit

A közös zenélés összekovácsolta a Stúdió 605 tagjait. A formáció mára már próbateremmel is büszkélkedhet.

Fotó: Nagy Balázs

A zene ott van életünk számos pillanatában: hallgatjuk utazás, tanulás közben vagy éppen ha vidámak, esetleg szomorúak vagyunk.

 A Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola néhány diákja például az órák közti szünetekben, tízóraizás helyett is zenéléssel tölti idejét. A Stúdió 605 együttest először a közelmúltban megrendezett Szakmalabirintuson hallhattuk, ahol saját készítésű zeneszámukkal, a Baross Indulóval mutatkoztak be a közönségnek. 

– Minden egy órák közötti zenélgetős szünettel kezdődött – kezdte Tar Sándor mentor, pedagógus.

 – Felfedeztem, hogy számos diák van az iskolában, aki hozzám hasonlóan érdeklődik a zene iránt, így hét évvel ezelőtt még csak a meglévő termekben, véletlenszerűen széthúztuk az asztalokat, és muzsikálni kezdtünk. Azóta egyre több fiatal csatlakozott hozzánk, így megalapítottuk a Stúdió 605 zenekart. Nagy segítségünkre volt a sok érdeklődő mellett az is, hogy az Arany János Programon belül hangszereket vásárolhattunk, és stúdiót hozhattunk létre – tette hozzá a pedagógus. 

Az iskolában akadtak olyan fiatalok, akiknek rejtve maradt zenei érzékük, azonban a szünetek közötti zenélések őket is ráébresztették arra, hogy tehetségesek. 

– A zene egyfajta terápia, ami összehozza az embereket. Ez történt a fiatalokkal is – emelte ki Tar Sándor.

– Hiszen a dal ereje képes volt arra, hogy olyan tanulókat is megszólítson, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy tehetségesek. Mindezt az is példázza, hogy a nyolctagú bandában több olyan diák szerepel, akik véletlenszerűen ébredtek rá arra, hogy van érzékük a zenéhez. Ráadásul nem kell őket arra ösztönözni, hogy új alkotásokon dolgozzunk, hiszen maguktól keresik a lehetőségeket. 

A tanulók első, általuk komponált dalukkal, a Baross Indulóval lopták be magukat diáktársaik szívébe. Többen arról meséltek, hogy az iskoláról szóló üzenetet sokan napokkal később is a fejükben dúdolták. 

– Életem legfontosabb pillére a zenélés – magyarázta a fiatal Dósai Alex.

– Egészen fiatal koromtól kezdve művelem ezt, ezért nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy az iskolában is lehetőségem adódik gyakorolni. Már az első napokban felkerestem Tar Sándort, hogy csatlakozhassak a bandához. Mára nem is tudnám elképzelni nélküle az életemet... 

A diákok tanáruk, Tar Sándor segítségével készítik a feldolgozásokat, melyeket autentikus cigányzenével és számos más műfajjal is ötvöznek. 

– A közeljövőben az Ismerős Arcok Nélküled című dalát dolgozzuk fel – mesélte tovább a pedagógus.

– Előreláthatólag nagyon merészen fog szólni, hiszen latinos hangnemben készítjük. Egyszerű dolgunk van, hiszen több hangszeren is megszólalunk: gitáron, dobon, basszusgitáron, szintetizátoron, kongán és cajónon is. A diá­kok egytől egyig kiválóan dolgoznak, nagyon jó érzékük van a zenéhez. Az én feladatom, hogy egységgé kovácsoljam őket, hogy olyan finomhangolást hozzunk létre, ami a közös játékhoz szükséges. Arra törekszünk, hogy a nyugati kultúra zenéje és a cigányzene ereje is feltűnjön a dalokban – árulta el. 

Balogh Róbert és Jakab Gusztáv pedig arra hívták fel a figyelmünket, hogy egyre több iskolatársuk szeretne zenélni, ezért órák közti szünetekben gitározni tanítják őket, hogy ők is tovább vihessék a zene erejét a szolnoki intézményben... 

Diákszerkesztőség segíti a zenekart

– Iskolánk híreit próbáljuk továbbadni diáktársainknak – magyarázta az iskola egyik diákja, Sípos Samu.

 – Fényképeket és videókat készítünk, amiket feltöltünk a közösségi felületekre. Emellett több olyan videót is kreáltunk már a Stúdió 605 zenekarral, melyeket videómegosztó portálokra töltöttünk fel, hogy minél többen megismerhessék a bandát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában