Videóval / Galériával

2022.11.14. 13:55

Helyére került a templom toronysisakja Tiszapüspökiben

Elkészült a Szent Márton katolikus templom teteje Tiszapüspökiben, a hat és fél tonna súlyú toronysisakot hétfő délelőtt speciális daruval emelték a helyére. A toronytetőt az első világháború előtti állapotába állították vissza, a sötétzöld színre festett faszerkezet összesen száznegyven négyzetméteren kapott vörös rézlemez borítást.

Molnár-Révész Erika

Daruval emelték helyére a tornyot Tiszapüspökiben

Fotó: Mészáros János

Igazi látványosságnak adott helyet hétfő délelőtt Tiszapüspöki központja. A Kecskemétről érkező, 56 méter magas speciális daru már kora reggel megérkezett a helyszínre, a Szent Márton katolikus templom mellé, ugyanis, első lépésként magát a gépet is rögzíteni kellett a talajhoz a hatalmas teher miatt. 

A hat és fél tonna súlyú torony sisakjának felújítása körülbelül három hete kezdődött Hajdúnánáson, ahol a kivitelező műhelyében elbontották az évek során erősen megrongálódott faszerkezetet. Az újat már Tiszapüspökiben,a helyszínen rakták össze, ahol felkerült a száznegyven négyzetméteres vörösrézlemez borítás is. Az első világháborút megelőzően, mielőtt megrongálódott, ugyanis így nézett ki a püspöki templomtorony. A munkafolyamatokat ezért örökségvédelmi tanulmányok, és állandó ellenőrzések előzték meg. 

Hétfőn az aljzat kivételével már teljes burkolatában, illetve a kereszttel a tetején állt a templom előtti téren a torony, melyhez hosszas munkával, vastag kötelek segítségével, fémkeretet erősítettek a szakemberek. Előbb a fémkeret, majd az erre erősített toronysisak emelkedett a levegőbe, nem sokkal később pedig már a torony tetején állt a fénylő sisak. 

A munkálatoknak azonban ezzel még nincs vége, ugyanis legalább egy hétig tartanak majd az utómunkák. Ennek során rögzítik a toronyhoz a sisakot, valamint a toronytest alján, az eddig kimaradt rézlemez borítást is felhelyezik a szakemberek. 

Bíznak a folytatásban a helyiek 

Az 1769-ben épült, barokk stílusú templom tornyának felújítására legutóbb 2003-ban került sor. A jelenlegi rekonstrukció összesen 46 millió forintba került. Ebből 15 millió forint volt az állami támogatás, másfél millió forint pedig a hívek adományából gyűlt össze, illetve saját forrást is biztosított a munkálatokhoz az Egri Főegyházmegye. A településen bíznak abban, hogy a sisak alatt található órák, valamint, ha szakaszosan is, de a teljes templom megújulhat majd a jövőben, ugyanis a falak a nagyobb esőzések alkalmával folyamatosan rongálódtak. Azonban a műemlék épület teljes rekonstrukciójához milliárdos nagyságrendű forrásra lenne szükség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában