Takarékosság

2022.11.14. 06:55

Jelentős pénzt spórolhatnak az adventi díszkivilágításon a jászkunsági települések

Az Európát sújtó energiaválság megyénk önkormányzatait sem kíméli, sorra hozzák meg a takarékossági intézkedéseket. Legutóbb Szolnokról írtuk meg, hogy kizárólag a Kossuth téren lesz idén karácsonyi díszkivilágítás, körképünkben pedig annak jártunk utána, kisebb-nagyobb településeink is hasonlóan döntenek-e.

Munkatársainktól

A szolnoki Kossuth tér ezúttal is ünnepi fényekbe öltözik, több más városban azonban le kell mondani a díszkivilágításról

Fotó: Mészáros János

– A korábbi esztendőkhöz hasonlóan felállítjuk a mindenki karácsonyfáját a Kossuth téren, és sor kerül az adventi gyertyagyújtásra is, de idén nem lesz karácsonyi díszvilágítás a városban – szögezte le ezzel kapcsolatos kérdésünkre Marsi Péter, a törökszentmiklósi városfejlesztési osztály vezetője.

A nagykunsági településen tavaly karácsonykor a Kossuth Lajos utca, Hunyadi és Bethlen utcák közötti szakaszát világították ki, és nyolcvankét darab világító kandeláberdíszt helyeztek fel, plusz a főtéren hatot.

A karácsonyfát és a közeli fákat pedig közel két kilométer hosszú fényfüzérrel tekerték körbe Törökszentmiklóson, ám idén ezek nem világítanak majd. Az erre a célra elkülönített ötmillió forintot a város inkább a megemelkedett energiaköltségek kifizetésére fordítja – tudtuk meg Marsi Pétertől. 

A karácsonyfát, mint minden évben, felajánlás formájában, ingyen kapja a város. 

– Több felajánlás is érkezett, melyek közül kiválasztottuk az idei fát. A fenyőfa kivágásához, szállításához és felállításához több partner együttműködése szükséges. Ezek az egyeztetések még folyamatban vannak, de a november huszonegyedikei hét elején szeretnénk felállítani a fát a Kossuth téren – mondta a miklósi városfejlesztési osztály vezetője, aki hangsúlyozta, bár fények nem világítják be majd a főteret, másfajta karácsonyi dekoráció mindenképpen lesz a városban. 

Hasonlóan döntöttek Tiszaföldváron is, ahol sorra hozzák a megszorító intézkedéseket. Az előírt energiamegtakarítást a különböző önkormányzati intézmények részleges vagy teljes bezárásával tudják teljesíteni. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen arról is döntöttek, hogy bár évről évre ünnepi fénybe borul a város karácsony közeledtével, idén nem szerelik fel a díszeket, ezzel is csökkentve a kiadásokat.

A költségvetésben év elején erre a célra valamivel több mint félmillió forintot különítettek el, melynek felhasználásáról később döntenek. 

Rákóczifalván eddig sem volt jelentős a karácsonyi díszkivilágítás, de idén még a korábbinál is szerényebb lesz a dekoráció – tudtuk meg dr. Túróczi Imre polgármestertől. 

– Eddig még nem tudtunk beruházni karácsonyi dekorációkra, jelen helyzetben egyelőre nem is fogunk – tudatta a polgármester. – Két helyen állítunk karácsonyfát, azokat természetesen kivilágítjuk. Várhatóan számíthatunk vállalkozói segítségre is, akik biztosítják hozzá az áramot – tette hozzá. 

Tiszajenőn viszont idén is kihelyezik a két éve beszerzett karácsonyi fénydekorációkat. 

– Nem nagy fogyasztású fényforrásokról van szó, így nem sokat spórolnánk meg azzal, ha idén nem kapcsolnánk fel – nyilatkozta Virág József polgármester. – A templom előtti terület díszvilágításához egyébként is az egyház biztosítja az áramot. De felszereljük a főút mentén is az oszlopokra a fényforrásokat. Új fényforrásokat persze nem fogunk idén beszerezni, de fontosnak érezzük, hogy a falunkban ezzel is hozzájáruljunk az ünnepi hangulathoz – emelte ki a polgármester. 

Martfű utcáin sem lesz díszkivilágítás a karácsonyi időszakban, ám Szolnokhoz hasonlóan a főtér a szokott módon ünnepi fénybe borul. 

Dr. Papp Antal polgármester megkeresésünkre elmondta, a díszkivilágítás felszerelésének díja körülbelül másfél millió forint lenne, míg a villanyszámla is hasonló összeget tenne ki, a döntéssel tehát hárommillió forintos spórolást remélnek. Az okokról úgy szólt, hogy bár az ünnepi hangulatot megteremtik, ám így nem lesz olyan jelentős a ráfordítás. 

Mezőtúron is „halványabbak lesznek a fények”, mint a korábbiakban, de azért lesz díszkivilágítás az ünnepi időszakban. 

– Mindenképpen szerettük volna, ha ünnepi fényekkel is emeljük az adventi időszak varázsát, természetesen azonban nem tekinthettünk el a ténytől, hogy az energiaválság miatt takarékoskodnunk kell – mondta el Szűcs Dániel. A városvezetőtől megtudtuk, idén csak a városháza és a főtér kap díszkivilágítást, valamint a Petőfi téren az adventi vásár.

– A karácsonyi vásár az első adventi hétvégén nyílik meg, és hétvégente várja az érdeklődőket. Vasárnaponként megemlékezés és ünnepi műsor keretében gyújtjuk meg az adventi koszorú gyertyáit. Úgy vélem, a vásár lehetőségein túl a jelenlegi helyzetben is szükség van egy olyan helyre, ahol az emberek megállnak egy kis időre, s családjukkal, barátaikkal jó hangulatban beszélgethetnek, hangolódhatnak az ünnepre – tette hozzá Szűcs Dániel. 

Tiszafüreden a héten döntenek a karácsonyi díszkivilágítással kapcsolatban. 

Napelem segíti, hogy ezúttal is ragyoghasson a Tisza-parti falu

A háromszáz lelkes Csataszögön viszont nem spórolnak az ünnepi kivilágítással, már csak azért sem, mivel a polgármesteri hivatalra kihelyezett napelemek is segítik az energiatermelést. A világító dekorációk között pedig van külön elemről működő is. 

– A fényfüzér, a Boldog karácsony! felirat az idei esztendőben is kint lesz, ahogy korábban is – mondta lapunknak Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester. – A betlehemi dekoráció megvilágítása pedig LED-es fényforrásokkal történik majd. Semmiképp sem szeretnénk az emberektől még az ünnepi fényeket is megvonni! – jelentette ki határozottan a kistelepülés vezetője. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában