Jászkunság

2022.11.07. 13:55

Már lehet kérni az ingyenes, influenza elleni védőoltást a háziorvosoktól

Befejeződött az influenza elleni oltóanyag kiszállítása a háziorvosi praxisokba és az üzemorvosokhoz, így megyénkben is elkezdődött az ingyenes oltóanyagok beadása a rendelőkben. A vakcina a fokozottan veszélyeztetett csoportoknak, így a hatvan év felettieknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, valamint a várandós, vagy gyermekvállalást tervező nők számára térítésmentes. Aki nem tartozik ezekbe a csoportokba, a patikákban szerezheti be a vényköteles oltóanyagot.

Molnár-Révész Erika, Mészáros Géza

Lovász Tibor háziorvos és asszisztense, Gálné Vámos Andrea oltja be az egyik, veszélyeztetett csoportba tartozó pácienst

Fotó: Mészáros János

Naponta akár harminc-negyven influenza elleni védőoltást is bead körzetében dr. Lovász Tibor, szolnoki háziorvos. Tapasztalata szerint ebben az időszakban több hullámban érkeznek hozzá a páciensek. 

– Azok érkeznek az első csoportban, akik az ősz első felében előrelátóan és évek óta oltatják magukat. Jelenleg a második hullámot éljük. Akik most jönnek, általánosságban az ilyenkor szokásos központi felhívások hatására jelentkeznek be. Tömegesen pedig akkor a legnagyobb az érdeklődés a védőoltás beadatására, amikor január körül tombol az első nagyobb szezonális influenza-járvány – magyarázta a szakember. 

Mint elmondta, az influenza elleni védőoltás a hatvan év felettieknek, és/vagy a krónikus betegségekben szenvedőknek, valamint a várandós nőknek, és a gyermekvállalást tervezőknek is térítésmentes. Akik pedig nem jogosultak ingyenes védőoltásra, azok orvosi receptre vásárolhatják meg az oltóanyagot a gyógyszertárakban.

A rendelőkben a háromkomponensű vakcinát, vagyis a három leggyakoribb vírustörzset tartalmazó készítményt adják be. dr. Lovász Tibor szerint az influenzaoltással egyidőben akár a koronavírus elleni vakcinát is megkaphatja a páciens az arra kijelölt oltópontokon, hiszen a Nemzeti Népegészségügyi Központ előírásai ezt nem tiltják. A szakma, illetve dr. Lovász Tibor ajánlása azonban, hogy a két védőoltás között teljes el legalább két hét, amiatt, ha valamelyik szérum súlyosabb reakciót vált ki, az illetékes orvos ismeretében legyen annak, hogy melyik oltóanyag váltotta ki.

– Már mi is megkaptuk az influenza elleni védőoltásokat, a tavalyinak megfelelő mennyiség, háromszáznegyven adag érkezett, de még rendeltem plusz hatvanat, akkora rá az igény – ezt már dr. Hoksári László válaszolta kérdésünkre. 

A szolnoki háziorvos az influenzafigyelő szolgálat munkájában is segít, ám egyelőre egy-két gyanús eseten kívül nem jelentett mást. Tapasztalata szerint a megelőzésre körülbelül ugyanazok a páciensek fektetnek hangsúlyt, mint a korábbi években. 

– Másfél hete kezdtem oltani, hat-nyolc pácienst eddig naponta, ettől a héttől  viszont már napi tíz-húsz-harminc fővel számolunk. Egyértelműen a hatvan év felettiek oltatják be inkább magukat. A fiatalabbak közül pedig azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Sajnos azt kell mondjam, sok betegemnek felajánlom az egyéb konzultációk során a védőoltást, de sokan nem kérik – tette hozzá. 

– Évtizedek óta biztatom a pácienseimet az oltás felvételére, mert ahogy a Covid kapcsán is beigazolódott hogy egy vírusjárvány mekkora halálozási számot tud okozni, akár fiatalabbak esetében is, ezek ellen a legjobb védekezés az oltás. Ha nem is tudjuk teljesen kivédeni a betegséget, de enyhíteni igen, a súlyosabb szövődményeket, a halálozást mindenképpen meg tudjuk ezzel akadályozni–hangsúlyozta a szakember. 

Az orrspray is receptköteles, csak orvosi felügyelet mellett adható be

A háziorvosi rendelőkben tehát a háromkomponensű, egyszeri oltás érhető el, a patikákban ennél nagyobb a választék, négykomponensű vakcina is kapható, de már elérhető a gyermekek számára kifejlesztett influenza elleni orrspray is.

– Bár a gyógyszertárban kaphatóak, de ezek a készítmények is vénykötelesek, és csak orvos által felügyelt módon adhatóak be, az orrspray is–hangsúlyozta dr. Hoksári László háziorvos. A szakember kiemelte, mivel a koronavírus még mindig jelen van és fertőz, a két betegség együttes jelenléte akár súlyos szövődményekhez vezethet. Ezért különösen fontos jelenleg, hogy minél többen oltassák be magukat influenza ellen is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában