Segítségnyújtás

2022.11.02. 17:25

Megszületett a döntés, minden 65 év feletti lakos plusz pénzt kap Árokszálláson

A háborús veszélyhelyzet, az energiaválság, a rezsiköltségek és az energiaárak emelkedése indokolja, hogy az önkormányzat minden 65. életévét betöltött jászárokszállási lakosnak egyszeri tízezer forintos támogatást nyújt – többek között erről is döntöttek a képviselők a testület október végi ülésén.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A polgármesteri hivatal dísztermében tartott tanácskozás ezúttal is képviselői interpellációkkal kezdődött, melyek érintették egyebek mellett a közlekedésbiztonságot, a kóbor kutya helyzetet és a téli időszakban nappali melegedő kialakítását a rászorulók számára. 

A napirendi pontok sorában számos előterjesztés szerepelt, köztük például az Ifjúsági Tanács előző évi munkájáról szóló beszámoló, melyet jóváhagytak a döntéshozók. Az Ifjúsági Tanács célja a városban élő és tanuló fiatalok érdekképviseletének ellátása, a helyi ifjúsági élet felpezsdítése, a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló programok, rendezvények megszervezése. Már a szeptemberi képviselő-testületi ülésen több olyan döntést hoztak, melyek a nehéz gazdasági helyzetben segítik a lakosokat. 

A szociális háló további erősítésére Antal Péterné Szerző Ildikó polgármester javaslatot tett a 65. életévüket 2022 december 31-ig betöltő jászárokszállási lakosok egyszeri támogatására. Előzetes felmérések alapján ezzel 1487 főnek nyújtanak személyenként tízezer forintos veszélyhelyzeti támogatást, ami közel 15 millió forintot jelent. Fedezetét a költségvetés tartalékkerete biztosítja. 

– A támogatás szükségességét senki nem kérdőjelezte meg. Azt vitattuk inkább, hogyan lehetne valamilyen módon esetleg differenciálni. Sajnos nem találtunk más megoldást. A pénzügyi bizottság tárgyalásán nem született határozat – fűzte hozzá Pető Judit, a pénzügyi bizottság elnöke.  

– A szociális bizottság ülésén is körbejártuk a témát, miként lehetne az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket jobban segíteni. A jövedelmekről azonban nincsenek információink, elfogadtuk a javaslatot – tájékoztatott Fehér Lászlóné, a szociális bizottság elnöke. 

Csomor János szerint a segítségnyújtás gesztusértékű, a tisztelet kifejezése. 

A testület végül megszavazta a veszélyhelyzeti támogatást, amit még ebben az évben postai úton kifizetve kapnak meg az érintettek. Tárgyaltak Kiss Csaba plébános beadványairól is, melyben a templom és a plébánia rezsiköltségeinek emelkedéséről tájékoztatott. Mint írta, bevételeik a pandémia óta fokozatosan fogynak, így október végével fizetésképtelenné válhatnak. 

– A lakossági tarifára való átállás folyamatban van, novemberben megvalósul. A templom gázfelhasználása szünetel, de bármikor újraindítható. Az elmúlt év fűtési igénye 4 014 m3 gáz volt, melyet 4,5 hónap alatt fűtöttek el és állandó 12℃ hőmérsékletet biztosított. Egy hónapnyi fűtés tehát nagyjából 1 000 m3 gáz felhasználását jelenti, amely körülbelül 500 ezer forintot tesz ki. A templom fűtésének elindítása a karácsonyi programokhoz legkésőbb november végétől esedékes – olvasható az előterjesztésben. 

A plébános közös megoldáskeresésre hívta a képviselő-testületet. A polgármester javaslatára ötszázezer forint egyszeri támogatást hagytak jóvá a döntéshozók a plébánia számára, amellyel a templom decemberi fűtéséről gondoskodnak, mivel az Árokszállási Téli Esték programsorozaton belül több rendezvényt is ott tartanak meg.  

Megoldják a kóbor ebek befogását 

Mindezeken túl Jászárokszállás területén új közvilágítási lámpák felszereléséről, újabb parkolók és a csapadékvíz-elvezetési rendszer rekonstrukciójának tervezéséről is határoztak az októberi tanácskozáson. Elfogadták a város 2022-2027. közötti időszakra vonatkozó környezetvédelmi programját. Megoldódhat a kóbor kutya helyzet a településen, ugyanis jóváhagyták az ebrendészeti feladatok ellátására vonatkozó szerződés megkötését. Határoztak arról is, hogy a III. számú fogorvosi körzet tartós helyettesítésére ismét pályázatot írnak ki, ugyanis korábban senki nem nyújtott be pályázatot.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában