Rendbontás

2022.11.23. 06:55

Mit várnak a helyiek azok után, hogy betiltották az utcai italozást Rékason?

Zagyvarékason is gondot okoz a közterületeken történő italozás. Sajnos az üres üvegek, dobozok sokszor nem a kukában végzik, és a mulatozás maradványait másoknak kell eltakarítaniuk.

Kovács Berta

A lakosok a hangoskodás mellett a szemetelést is nehezményezik

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Rendszeresen érkezett panasz a rékasi önkormányzathoz, hogy a kereskedelmi egységek környékén rengeteg a szemét, a szétdobált üveg, a lerészegedett emberektől a járókelők is nehezen tudtak az említett helyeken közlekedni. 

– Nagyon zavaró, hogy időnként egyesek kocsmának nézik az utcát. Miért nem isznak otthon, saját portájukon? – bosszankodott hírportálunknak egy érintett rész közelében élő anyuka.

– Nem érdekelne, ha mondjuk a Kisszögben vagy valahol a Zagyva partján „banzájoskodnának”, de itt, bent a faluban rettentő zavaró tud lenni, ha részeg alakok között kell átkelni az utcán, ehhez nem elég széles a járda… 

A kisgyerekek is félhetnek ezektől az ittas emberektől, akik nem egyszer hangosan kiabálva, hadonászva beszélgetnek, akkor is, ha nem vitatkoznak, arról nem is szólva, ha tényleg összevesznek valamin. Olyat mondjuk még nem láttam, hogy fizikailag is egymásnak ugrottak volna, bár ismerősöktől hallottam ilyet is.

Fiatalok már „beszóltak” nekem is, amikor kértem, hogy tolják arrébb a kerékpárt, hadd menjek el, keresztben elállták ugyanis a járdát. Ha gyerekekkel vagyok, inkább átmegyek az út túloldalára, ha látok itt csoportosulást.

Az idősek a hangoskodás mellett a szemetelést is nehezményezik, hiszen nem öröm, ha a házuk előtt széthajigált, nem egyszer törött üvegeket nekik kell összeszedni. A hulladékból időnként az udvarba is jut. Van, akit az dühít, hogy egyesek a kapufélfát is mellékhelyiségnek nézik... 

– Nyáron történt, hogy kora reggel az artézi kútnál is sörösdobozok és csipszeszacskók fogadtak, még én szedtem össze a nagyját öregasszony létemre – jegyezte meg egy nyugdíjas. – Sajnos a falunkban egyébként is vannak, akik józanul is az utcán hajigálják el a szemetet, cigispapírt, zsebkendőt, miegymást – még akkor is, ha van a közelben, ahová dobhatnák – tette hozzá. 

Ezzel a problémával végül szeptember végi ülésén a képviselő-testület is foglalkozott. Született is egy önkormányzati rendelet a közterületen történő alkoholfogyasztás tilalmáról. Így ha valaki ezt a rendeletet megszegi, az immár szabálysértésnek minősül, és az illetővel szemben a rendőrség jár el. 

Vajon tapasztalható-e már a rendelet hatása? Erről kérdeztük Polónyi László polgármestert. 

– Nyilván egyik napról a másikra nem szűnik meg ez a probléma – nyilatkozta hírportálunknak a településvezető. – Ugyanakkor úgy tűnik, csökken az ilyen esetek száma. De nem az egész faluban jelent ez gondot, hanem csak ott, ahol boltok, vendéglátó egységek működnek, főleg a Fekete Lajos út művelődési ház utáni szakaszán. De bízom benne, hogy előbb-utóbb meglesz a jól látható eredménye a rendeletnek. Azon vagyunk, hogy minél élhetőbb, rendezettebb legyen a település – tette hozzá a polgármester. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában