Előadás

2022.11.21. 15:30

Orgonazene csendült fel a szolnoki Szent József templomban

Az előadás a Jézus Szíve Plébánia hangversenysorozatának részeként hangzott el.

Szathmáry István

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Telt házas orgonaest volt november 19-én, szombaton este hat órakor az Eötvös téri Szent József templomban, Szolnokon. Azt est házigazdája Pélyi Andrásné, a plébánia hívő közösségének tagja, előadója pedig a szolnoki származású Gyöngyössy-Szabó Viktor Gábor orgonaművész,  az üllői Harmónia Zenei Alapfokú Művészeti iskola tanára volt. Az est során a zeneirodalom más alkotásai mellett többek között Bach és Liszt orgonaművek hangzottak el, közöttük az „ötödik evangélistaként” is tisztelt német mester közkedvelt d-moll toccata és fúga című darabja, illetve Liszt Orpheusz című szimfonikus költeményének részlete. 

Az előadás a Jézus Szíve Plébánia hangversenysorozatának részeként hangzott el, s a hallgatóság az orgonaművésztől rövid ismertetőt is hallhatott az elhangzó művek keletkezésének körülményeiről, illetve arról az eredeti hangzásában megmaradt hazai romantikus hangolású orgonáról, melynek hangzását az est során hallható elektronikus hangszer is visszaidézte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában