Testületi ülés

2022.11.29. 06:55

Összevonták az intézményeket Abonyban a rezsikiadások miatt

Nem tűr halasztást az abonyi víztorony helyreállítása. A műszaki problémákra egy műgyantás borítás jelenthet megoldást – derült ki az önkormányzat legutóbbi ülésén. A városházi eseményen hangsúlyos szerepet kaptak a helyi energiaköltségek és azok kezelése is.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Napirend előtti felszólalásában Kovács László önkormányzati képviselő (VFE) jelezte, hogy a Temető dűlőben nemrég vízhálózatot épített a város. A munkálatok helyszínén a szakemberek visszatakarták ugyan a földet, ám a murvával borított területeken nagy kátyúk keletkeztek. A lakók emiatt a gödrök befedését kérték. Pető Zsolt polgármester a felvetésre úgy reagált, a helyreállítás feltétlenül szükséges és hamarosan intézkednek is a javításról.

Az ülésen az önkormányzati rezsiköltségek lefaragása is szóba került.

– November 9-én tárgyaltam Balla György miniszteri biztossal, aki arról tájékoztatott, hogy várhatóan december közepéig készül el egy kormányzati előterjesztés a megbeszélések alapján. Ezután döntenek arról, hogy az önkormányzatoknak milyen formában segítenek. Az várható, hogy csak a kötelező feladatoknál kapnak támogatást a helyhatóságok a megnövekedett rezsikiadásaikra, és valószínűleg nem a teljes növekményhez járul hozzá az állam. Várjuk a döntést, mert ennek alapján tudunk további számításokat végezni a kiadásokat illetően – fogalmazott a városvezető.

Pető Zsolt hangsúlyozta, november hetedikét határozta meg a város a hivatali intézmények ideiglenes összevonására.

Az elmúlt időszakban a városháza épületébe költözött az Abokom Nonprofit Kft., a művelődési ház és könyvtár személyi állománya, a falugazdász, de elfoglalták helyüket a polgárőrök is.

– A művelődési ház emeletének irodái jelenleg nem működnek. A sportcsarnokban és a művelődési házban eddig nem indítottuk be a fűtést. Mindhárom óvodánkban összevonták a csoportokat, a Gyöngyszemek óvoda pedig a Köztársaság útról átköltözött a Szelei úti telephelyre – sorolta az energiahatékonysági intézkedéseket a polgármester. 

Majd hozzátette, október 31-ig huszonegy épületre nyújtottak be kérelmet napelemes rendszer telepítése céljából, ezekből húszat jóvá is hagyott az Opus Titász Zrt.

A fórumon vitás helyzetet teremtett a Hunyadi úti víztorony felújításának kérdése. Mint elhangzott, súlyos probléma, hogy a létesítmény mintegy ötszáz köbméteres tartályából szivárog a víz, melynek külső jelei is vannak. A probléma felmérése miatt műszaki beszámolót is készítettek, eszerint a szivárgást egy műgyantás bevonattal lehetne kezelni. A munka becsült költsége csaknem 19 millió forint.

Kókai-Dudinszky Mónika alpolgármester a témával kapcsolatban arra kereste a választ, hogy mi lesz a víztorony sorsa, ha nem történik semmi változás, és minden marad a régiben. Figyelmeztetett: szerinte a komplexum fejlesztése nem tűr halasztást.

A szakértői tájékoztatásból kiderült, hogy csupán két lehetőség jöhet szóba: egyrészt a torony rendbe tétele, amelynek köszönhetően akár 20 évig is üzemelhet az építmény. A másik opció egy új épület felhúzása lenne, ez azonban óriási költségeket emésztene fel.

– Nem vagyok nyugodt. Mint láttuk, eléggé erőteljes a csöpögés, három méteres a víz a torony pincéjében – vette át a szót Korbély Csaba Ferencné önkormányzati képviselő (VFE).

– Úgy gondolom, ez annál komolyabb téma, minthogy évekig húzzuk az ügyet. Javaslom, egészítsük ki a határozati javaslatot egy időponttal, hogy meddig kötelezzük a Dabas és Környéke Vízügyi Kft-t a probléma megoldására – mondta.

A felszólalást követően Szűcs Sándor kapott szót. A Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője egyetértésének adott hangot, a helyzet szerinte is mielőbbi megoldást kíván. Ugyanakkor megjegyezte, a Dabas és Környéke Vízügyi Kft.-nek nem lehet ebben a gazdasági helyzetben feltételeket szabni. Elkerülhetetlen, hogy a város komoly összegekkel járuljon hozzá a víztorony felújításához.

– A torony dőlése szempontjából fontos lenne látni egy statikai szakvéleményt – folytatta a gondolatok sorát Mészáros László önkormányzati képviselő (VFE).

A városatya jelezte: tisztában van vele, hogy a munkálatok legközelebb tavasszal kezdődhetnek meg, addig viszont fel lehetne készülni azokra. A testület végül a komplexum renoválása mellett foglalt állást.

A grémium a program második felében az önkormányzati intézmények dolgozóinak adható egyszeri rezsitámogatásról döntött. Pető Zsolt a pénzügyi és ügyrendi bizottság által előterjesztett 90 ezer forintot javasolta, melyet a képviselők egyhangúlag megszavaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában