Rezsiárak

2022.11.25. 06:55

Sokat spórolnak a fafűtéssel, de este már nincs foci Tiszatenyőn

Egyelőre nem kellett drasztikus, csupán ésszerű takarékossági intézkedéseket bevezetni Tiszatenyőn, az energiaárak növekedése miatt. Az önkormányzati fenntartású épületek nagy részében ugyanis megmaradt a vegyes tüzelésű rendszer, a fafűtéshez az alapanyagot is tudják biztosítani. Az áramszolgáltatóval viszont december végén lejár a korábban kötött szerződés, az árajánlat kérésre pedig még nem érkezett válasz. Így egyelőre nem tudni, hogy a jelenlegi mintegy hétszázezer forintos havi számla mennyire rúg majd jövőre.

Molnár-Révész Erika

Gelei Sándor karbantartó gondoskodik arról, hogy folyamatosan kellemes meleg legyen az önkormányzati épületekben. Tiszatenyőn fatüzelésű kazánokkal csökkentik a gázfogyasztást

Fotó: Mészáros János

Kellemes meleg. Ez fogadott bennünket a tiszatenyői polgármesteri hivatalban ottjártunkkor, a nagyméretű épületben sehol nem lehetett érezni az Európát sújtó energiaválság következményét, vagyis a tizennyolc fokos, vagy annál alacsonyabb hőmérsékletet. 

Nem pazarlás miatt nem kell dideregniük az itt dolgozóknak, ugyanis nem gázzal, hanem faaprítékkal fűtik a hivatalt, ahogy az óvodát és a nyolcszáz adagos közkonyhát is. A gázt előbbi esetében csupán a hétvégi temperáló fűtésre, utóbbinál pedig a készülékek működtetésére használják.

– A területünkön található, engedéllyel kivágott, elszáradt fákat, vagyis ezek aprítékát használjuk fűtésre. Szerencsére most még nagy mennyiség áll a rendelkezésünkre, legalább háromszáz mázsa. Ennek egész télen ki kellene tartania – mondta a fűtést végző Gelei Sándor karbantartó.

Az önkormányzat a közmunkaprogram keretében a külterületi, utakra behajló cserjéket is eltávolította, a kivágott mennyiség feléért egy vállalkozó ingyen ledarálja a fűtéshez használt fákat, ágakat, így maga az aprítékolás sem jelent költséget a település számára. Vagyis a fűtés költsége az önkormányzat számára nem nőtt jelentősen, ahogy a villamosáram árának emelkedését sem tapasztalta még az önkormányzat, egyelőre. December végéig ugyanis még érvényes a korábban kötött szerződés az áramszolgáltatóval. 

Jelenleg havonta, a közvilágítással együtt körülbelül hétszázezer forintot fizetnek. Bár árajánlatot már kértek, egyelőre nem érkezett válasz a szolgáltatótól.

– Az ésszerű takarékoskodáson kívül semmit nem tudunk tenni az áremelkedés ellen, ilyen intézkedés például az, hogy a fűtött helységekben nem lehet plusz hősugárzót használni, a világítást amennyiben nincs rá szükség, le kell kapcsolni. A műfüves pályával kapcsolatban is korlátozást kellett bevezetnünk, melynek használatát a tizennégy év alatti gyermekek számára ingyenesen biztosítottuk. Számukra ugyan továbbra is díjmentes a használata, ám csak sötétedésig használhatják, és nem csak ők, hanem a fizetős vendégek is – tájékoztatta hírportálunkat Mező József polgármester.

Átmenetileg a hivatalba költöznek az idősek

Mint azt Mező József polgármester elmondta, a Kossuth úti, idősek nappali ellátását biztosító épület műszaki állapota jelenleg nem teszi lehetővé azt, hogy továbbra is ott működjön a szolgáltatás.

– Nyáron, a súlyos aszály következtében megrepedtek a falai az alapozás hiányosságai miatt. Az épület ideiglenes helyreállítása alatt az ott ellátott 18-23 főt, akik folyamatosan igénybe veszik a szolgáltatást, csupán átmenetileg, konkrétan április közepéig a polgármesteri hivatalba költöztetjük át. Ezzel is jelentős költséget spórolunk meg–hangsúlyozta a településvezető.

Az idősek nappali ellátását ez idő alatt az imateremként funkcionáló helyiségben, valamint, igény szerint a házasságkötő teremben biztosítja majd az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában