Galériával

2022.12.11. 13:00

A gasztronómiai tudásukat mérték össze Kisújszálláson

Az Illéssy Sándor Baptista Középiskola szombaton 10. alkalommal rendezte meg az elmúlt években az ország egyik legrangosabb és legnépszerűbb versenyévé vált Illéssy Gasztro Kupáját.

Daróczi Erzsébet

A szakács versenyzők főzését a tankonyhából kivetítőn, élőben nézhették végig az érdeklődők

Fotó: Daróczi Erzsébet

Megnyitójában Toldi Attila főigazgató elmondta, 2020-ban a Covid-járvány miatt nem volt verseny, tavaly a vírus-fenyegetettség tartott vissza versenyzőket, most pedig a képző-intézményeket is érintő elvárt takarékossági intézkedések miatt tudtak kevesebben nevezni. A verseny így is országos lefedettségű rendezvény 2022-ben is, hiszen a közel 300 km-re fekvő Győrtől Vásárosnaményig, összesen 19 településről 18 iskola, 2 képzőhely és 4 egyéni nevező érkezett- összesen 105-en.

Mára az Illéssy Gasztro Kupa az ország egyik legnagyobb olyan versenyévé vált, ahol az élőmunkás, tehát a helyszínen is van versenyfeladat – a szakácsok melegkonyhai főzése, a pincérek díszterítése, az eladók díszcsomagolása, a cukrászok tortadíszítése – ahol az előzetes felkészültség és a pillanatnyi forma dönti el ki kap arany ezüst bronz minősítést vagy diplomát. E mellett 2014-ben Kisújszállás egykori kiváló vendéglátós szakemberének, Horváth Ferencnek gyermekei létrehozták a Horváth Ferenc Vándorkupát, amelyet a versenyen összesítésben legjobban szereplő iskola őrizhet egy évig. A 2020-ban elhunyt Boros László Venesz-díjas mesterszakács, a verseny szakács zsűri tagja emlékére a legmagasabb pontszámot elérő élőmunkás szakács tanuló kategóriában versenyző teljesítményéért Boros László Emlékplakettet kap.

A nap során a cukrászok munkáját Erdős Hanna 4-szeres olimpiai és 4-szeres világbajnoki aranyérmes cukrászmester és Balogh Attila mestercukrász, a szolnoki Édes Titok cukrászda tulajdonosa értékelte. 

A pincérek Bobák József Schnitta-díjas éttermi mester, a Magyar Gasztronómiai Szövetség alelnöke; Csordás János mesterfelszolgáló és Gál Zoltán mesterfelszolgáló, a JNSZMKIK alelnöke előtt, a szakácsok Kőrössy Kálmán Venesz-díjas mesterszakács, Mile József világbajnoki aranyérmes és nagydíjas mesterszakács és Németh Tibor olimpiai és világbajnok mesterszakács, a Nyugat-magyarországi Gasztro Egylet vezetője előtt mértek össze tudásukat, míg az eladó-kereskedők dr. Földi Kata docens, a Debreceni Egyetem Szolnoki Gazdálkodási Karának oktatója; Eperjesi Judit mester kereskedő, a Kun-Kosár Kft. karcagi üzletének boltvezetője előtt.

A versenyzők munkáit az iskola tornatermében a nagyközönség is megnézhette, ahol volt kézműves vásár és több bemutató is. A szakács versenyzők főzését a tankonyhából kivetítőn, élőben nézhették végig oktatóik és az érdeklődők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában