Beruházások

2022.12.21. 16:48

A Tisza-völgyi fejlesztésekről tartottak lakossági fórumot Szolnokon

A fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen nő a belvízi biztonság.

Mészáros Géza

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója mond beszédet

Fotó: Nagy Balázs

A két héttel ezelőtt a szolnoki Milléren, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) védelmi központjában megtartott hivatalos projektnyitó rendezvény után szerdán lakossági fórumot tartottak a térségben megkezdett vízügyi infrastruktúra-fejlesztésekről a TISZA-pArt Moziban. 

Az Európai Unió és a Magyar Állam 5,6 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában megvalósuló beruházás-sorozat révén átépülnek 50-60 éves védelmi központok, új raktárak létesülnek, megtörténik egy szivattyútelep rekonstrukciója, továbbá az árvízvédelmi töltések állékonyságának javítására is kiemelt figyelmet szentelnek mintegy negyvennyolc kilométer hosszan. 

Az említett gátszakaszon kerékpárút-hálózat is létesül.

A fórumon Lovas Attila, a Kötivizig igazgatója elmondta, a projekt közvetlenül, illetve közvetetten járul hozzá az árvízi biztonság növeléséhez a Tisza-völgyben. Harsányi Gábor szakaszmérnök, a Kötivizig-Karcagi Szakaszmérnökség munkatársa elmondta, hogy a karcagi szakaszmérnökséget érintően elkezdődik az Apavára új védelmi központ és a karcagi gépszín építése, valamint a Gástyás II. szivattyútelep rekonstrukciója, ami magába foglalja a jelenleg dízelként üzemelő telep elektromosítását is. Ezzel jelentősen nő a belvízi biztonság, továbbá a nyomócsőhálózat átalakításával a Gástyási öntözőcsatorna kapacitása is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában