Segítségnyújtás

2022.12.06. 11:29

Csúcsot döntött múlt héten a hajléktalanellátást kérők száma Szolnokon

Az elmúlt hetekben beköszöntött a tél, éjszakánként mínusz fokokat mutattak a hőmérők. Ez a megyeszékhely hajléktalanellátásban is megmutatkozott, jócskán megnőtt a segítséget kérők száma. Mind a nappali melegedőben, mind az éjjeli menedékhelyen átlagon felüli volt a létszám.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A hideg elől menekülve tömegesen érkeztek múlt héten az ellátottak a Humán Szolgáltató Központ által működtetett Prizma úti nappali melegedőbe, ahol az év minden napján, reggel nyolc és délután hat óra között fogadják a fedél nélkülieket. A fűtött épületben étkezhetnek, tisztálkodhatnak, mosathatnak az ügyfelek, és szükség esetén ruhapótlást is biztosítanak számukra az intézmény munkatársai, akik a hivatalos ügyekben is segítséget nyújtanak. Például munkahely, vagy lakhatás keresésében, vagy, hogy felvehessék a kapcsolatot családtagjaikkal, ismerőseikkel.

– A nappali melegedőben novemberben naponta átlagosan negyvennégy, negyvenöt főt láttunk el, azonban ez a szám azt is takarja, hogy az elmúlt két hétben egyre többen veszik igénybe a melegedő szolgáltatásait – tájékoztatott Hegyi Anita, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ igazgatója.

Mint elmondta, a múlt hét egyik leghidegebb napján összesen ötvennégyen fordultak meg a nappali melegedőben, szemben a hónap eleji, hétvégeken tapasztalt harminchét-harminckilenc ellátottal.

Mint megtudtuk, az éjjeli menedékhely átlagos napi kihasználtsága harminchét fő, de a múlt heti hidegben ez a szám is drasztikusan nőtt.

–Itt is csúcsot döntöttünk, amikor csütörtök este negyvennyolc ember elhelyezéséről kellett gondoskodnunk a negyvenhárom férőhelyes menedékhelyen. Korábban itt huszonhét főnek tudtunk szállást biztosítani, viszont már november elsejétől bővítettük a férőhelyek számát negyvenháromra. Ezt az emelést azonban nem a mostani válság, hanem az elmúlt években tapasztalható megnövekedett igény indokolta – tette hozzá az intézményvezető.

Mint hangsúlyozta, az energiaválság nem igényelt átszervezést a szolnoki hajléktalanellátásban, minden arra rászoruló megkapja a megfelelő gondoskodást, senki nem marad utcán, aki segítséget kér.

Kérdésünkre, miszerint az energiatakarékosság jegyében a környező települések közül néhányan úgy döntöttek, idén nem nyitják meg az éjjeli melegedőt a hajléktalanok előtt, és ennek hatását érzékelik-e megyeszékhelyen, azt válaszolta, mivel a vidéken élő fedél nélküliek az elmúlt években is igénybe vették a szolnoki ellátást, számuk egyelőre nem kirívóan magas.

Célszerű a szolgáltatón keresztül segíteni

A Humán Szolgáltató Központ folyamatosan– de főleg a nagy hidegben és ünnepek táján– szívesen fogadja az ellátottak számára tett felajánlásokat.

–Ahhoz, hogy a megfelelő személy a megfelelő időben kaphassa meg az adományt, célszerű lenne, ha a felajánlók a szolgálatunkhoz juttatnák el ezeket, és nem az utcára vinnék ki egy-egy "látható" ügyfélnek. Ugyanis, nekünk sokkal több emberről kell gondoskodnunk, mint amennyi az utcán észrevehető. Ez vonatkozik a ruhákra, takarókra, de az élelmiszer felajánlásokra is – hangsúlyozta Hegyi Anita, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ igazgatója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában