Jászkunság

2022.12.17. 07:00

Egy nap alatt másfél havi csapadék esett, árhullám is érkezik

Az elmúlt napokban rengeteg csapadék esett a térségünkben.

R. Á.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint december 10-én például egy mediterrán ciklonból hullott a rengeteg csapadék a Kötivízig működési területén (is). 

– A 11 kiemelt mérőállomás adatai szerint 24 óra alatt a legtöbb esőt Mezőtúr kapta, mintegy 66 millimétert, de nem sokkal kevesebb égi áldásban részesült Kunszentmárton, ahol 60 millimétert észleltek. Ez a sokéves decemberi átlag (41 milliméter) másfélszerese – mondta Laczi Zoltán.

Az igazgatóság sajtóreferense hozzátette: területi átlagban idén decemberben már eddig 67,5 milliméter csapadékot regisztráltak, ami már most 26,5 milliméterrel meghaladja a sokéves 12. havi átlagot. 

A Tisza vízállása is láthatóan megemelkedett. 

– Szolnoknál jelenleg 441 centiméter, ami azonban még jelentősen elmarad az elsőfokú készültségi, 650 centiméteres szinttől. Az árhullám a Tisza felső szakaszán leesett csapadéknak köszönhető, arra a térségre hétvégére is esőt jósolnak. Ez befolyásolhatja az itteni tiszai vízállást, de jelen állás szerint a folyó szolnoki tetőzése a napokban várható440-450 centiméter között – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában