Szolnok / Galériával

2022.12.06. 17:25

Egy varázslatos világ kapuit tárták ki a gyerekek előtt a családok átmeneti otthonában

Több száz mesekönyvet adtak át a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Szolnoki Családok Átmeneti Otthonában kedden. A teremben megilletődött csendben ültek a gyerekek, majd a közös énekléssel hamar feloldódtak. Sándorné Pólik Róza, az intézmény vezetője személyesen nyújtotta át a névreszóló csomagokat a legkisebbeknek. A kiadványok a mesék varázslatos világának kapuit tárták ki a gyerekek előtt.

P: Pusztai Nóra

Mikulás napján mesekönyvekkel kedveskedtek a gyerekeknek a szolnoki családok átmeneti otthonában

Fotó: Nagy Balázs

Október közepén hirdette meg közös, országos mesekönyvgyűjtő-akcióját az ökumenikus segélyszervezet és a FOXPOST. A kezdeményezéshez könnyen lehetett csatlakozni, mivel a kiválasztott könyveket az országosan elérhető, több mint hétszáz csomagautomata egyikébe kellett csak elhelyezni.

– Az akció minden várakozást felülmúlt, alig néhány hét alatt hatvanhét raklapnyi könyv érkezett – mondta Sándorné Pólik Róza, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Szolnoki Családok Átmeneti Otthonának vezetője.

Az önkéntesek heteken át válogatták korcsoport és típus szerint a könyveket. Az országban elsőként a szolnoki otthonban élő harmincnégy gyermek vehette át az adományokat kedden.

– Minőségi kötetek érkeztek, melyeknek köszönhetően azok a szülők, akik amúgy nem jutottak volna hozzá ilyen könyvekhez, az esti meseolvasások alkalmával értékes időt tudnak eltölteni gyermekikkel – fejtette ki.

Az intézmény látókörébe került fiatalokon kívül a Szent Tamás Görögkatolikus Általános Iskolába és a Liget úti EGYMI-be is visznek a könyvekből, körülbelül háromszáz gyermeket érnek el.

– Anya, megnézegethetem? – kérdezték várakozással telve a gyermekek, miután megkapták a névreszóló csomagot.

Hanna előtt egy kisegérről szóló történet és A Kis Hableány lapult, mosolyogva bontotta ki az összekötött kupacot, majd lapozta a könyveket. A felismert szereplők láttán felcsillant a szeme és lelkesen mutatta a mellette ülőnek a méhkast körüldöngicsélő méhecskéket vagy éppen a piroshajú sellőlányt. A kiosztott csokimikulás is hamar elfogyott, a délelőttöt közös meseolvasás zárta.

A könyvek megszerettetése a cél

A digitalizálódó világban sokan egyre inkább elfordulnak a papír alapú könyvektől, még az olvasást is egyre nehezebb megszerettetni a diákokkal.

– Azt látjuk, hogy a mindennapokban az óvodások és kisiskolások, de még a nagyobbak is kevésbé ülnek le olvasni, talán a szülők is kevesebb könyvet forgatnak. A lakóink nem is igazán jutnak hozzá könyvekhez – emelte ki Sándorné Pólik Róza, a szolnoki átmeneti otthon vezetője.

Az intézményben lakó apróságokat és szüleiket próbálják ösztönözni a könyvlapozgatásra.

– Fontos az olvasás, a mindennapi életben is jobban boldogulnak, ha tudnak olvasni, helyesen beszélni. A könyvek, amiket most kaptak, a sajátjaik lesznek. Az intézménynek viszont van egy könyvtára, azt is feltöltik a most érkezett kötetekből, onnan is kölcsönözhetnek majd a gyerekek – fejtette ki.  

Nemcsak advent idején van szükség segítségre

A segélyakció kapcsolódik az ökumenikus segélyszervezet adventi adománygyűjtéséhez.

– A szervezet intézményei nélkülöző és krízishelyzetbe került családok ezreit segítik az év minden napján. A többszörösére megnövekedett energiaárak, az égbe szökő élelmiszerárak ennek a segítségnyújtásnak a folytatását is veszélyeztetik, éppen akkor, mikor sok családnak nagyobb szüksége van rá, mint valaha – áll az ökumenikus segélyszervezet közleményében.

Az adventi adománygyűjtés célja nem egy egyszeri ajándékozás. Az a céljuk vele, hogy kitörési pontokat tudjanak kínálni a szegénységből és esélyt adjanak a rászoruló családoknak a felzárkózásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában