Balesetmegelőzés

2022.12.15. 17:25

Egy veszélyessé vált fa kivágásával tették biztonságosabbá a szolnoki Dobó úti játszóteret

A fűzfa eltávolítását már nem lehetett elodázni.

Rimóczi Ágnes

Szakemberek távolították el a veszélyessé vált fát a játszótérről

Fotó: Mészáros János

Újabb játszótér szépül meg a helyi társadalom megújítását elősegítő CLLD program keretében a megyeszékhelyen. A Dobó úti újjáépítése már javában zajlik, mellyel kapcsolatban több kérdést is felvetettek a környéken lakók. Egy, a közösségi oldalon is megjelent levél, felhívás szerint voltak, akik aláírásgyűjtésbe kezdtek volna többek között a játszótér területén lévő, ahogy írják, a tér arculatát meghatározó fűzfa kivágása ellen.

Mint kiderült, a fa rossz állapotú, balesetveszélyes, így a kivágásától nem lehet eltekinteni. 

– Az elmúlt napokban komoly érdeklődés övezte a Dobó úti játszótér átépítése kapcsán az itt lévő fűzfa kivágását, ezért is itt találkoztunk, hogy mindenki láthassa: valóban indokolt a fa eltávolítása – emelte ki csütörtökön a helyszínen, a fa kivágásakor Lits László.

A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezetője hozzátette, egy független szakértő elvégezte a fa műszeres vizsgálatát, az engedélyeket és jegyzőkönyvek rendelkezésre állnak, melyek bizonyítják, hogy a fa balesetveszélyes.

– Így igaz, a kivágás indokolt volt – erősítette meg Horváth Tibor. A Magyar Faápolók Egyesülete által minősített favizsgáló és faápoló szakmérnök rámutatott, elsődleges mindig a környezet biztonsága. Jelen esetben ez különösen igaz, hiszen a helyszín egy játszótér. 

– Azt vizsgáljuk, hogy szélsőséges időjárás esetén jelent-e kockázatot a fa. Ennél a fűzfánál látszik, hogy egy korábbi csonkolásnál bekorhadt, a fa meg is dőlt. Ezek után nem lehet tudni, kiszámítani, hogy mikor dől ki, mikor szakad le egy ága esetlegesen balesetet okozva. Műszerrel is megvizsgáltuk, s bebizonyosodott, hogy nem lehetett volna megfelelően elvégezni az ápolást, ezért célravezetőbb volt a kivágás – emelte ki a szakmérnök.

A kivágott fát a városüzemeltetés munkatársai természetesen pótolták, két hársfa került a földbe a megújuló játszótér területén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában