Múltidézés

2022.12.08. 15:37

Felavatták a szolnoki emléktáblát

Neves orvosoknak állít emléket az egykori Tüdőkórház bejáratánál megmaradt falra kifüggesztett tábla.

P. Pusztai Nóra

A múlt egy szeletét idézi fel az emléktábla

Fotó: Nagy Balázs

Emléktábla őrzi a kiváló orvosok nevét az egykori Tüdőkórház bejáratánál megmaradt kőfalon. A csütörtöki avató ünnepségen dr. Hoksári László, a Magyar Orvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Szervezetének alelnöke elmondta, Scheftsik-telepi lokálpatrióták keresték meg az ötlettel.

– Amikor kamaránk elnöksége eldöntötte, hogy emléket állít a volt Tüdőkórház legnevesebb orvosainak, természetesen tudatában voltunk annak, hogy név szerint nem kerülhet fel mindenki, aki az intézetben dolgozott – hangsúlyozta dr. Molnár Ferenc, a megyei orvosi kamara elnöke, majd röviden kitért az intézmény történetére, méltatta az egykor ott praktizáló doktorokat.

Neves orvosoknak állít emléket a tábla
Fotós: Nagy Balázs

– Büszkék vagyunk azokra az elődeinkre, akik a háborút követő nehéz körülmények között is kiemelkedő hivatástudatukkal létrehoztak egy intézményt a fehér halálnak is nevezett népbetegség visszaszorítására. Az őket követő nemzedék folyamatosan fejlesztette, országos hírnevűvé tette a Tüdőkórházat. A mai emléktábla avatás a hálás utókor tiszteletének egy szerény jele – összegezte gondolatait.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő hozzátette: Szolnokon nem sok olyan ember van, akit ne kötne emlék ehhez a kórházhoz.

– A jelenben dolgozunk, bízunk a jövőben, de ez csak akkor tud működni, ha megbecsüljük és értékeljük, ami mögöttünk van, ez a helyi közösség komoly értéke – emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában