Konferencia

2022.12.04. 19:55

Horthy közel száz esztendeje elhangzott karcagi beszédéről is hallhattak előadást

A konferencia előadásai a Györffy István Nagykun Múzeum Nagykunsági füzetek következő, jövő évi köteteként nyomtatásban is megjelenik.

Daróczi Erzsébet

Dr. Pintér Zoltán Árpád is felszólalt az eseményen

Forrás: Beküldött fotó

Karcagi előadók is részt vettek a Magyar történelem és hagyományok nemzeti gyűjteményeinkben című, múlt heti konferencián a Debreceni Egyetemen.

– A karcagi Györffy István Nagykun Múzeum és a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete 2018 óta szervez közös tudományos konferenciát a magyar tudomány napja alkalmából – tudtuk meg dr. Nagy Molnár Miklós múzeumigazgatótól. 

A konferencia résztvevőit dr. Forisek Péter egyetemi docens és dr. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes üdvözölte, majd Karcag város nevében Szepesi Tibor polgármester és dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő mondta el köszöntőjét. Mindketten örömüket fejezték ki, hogy ennek a kezdeményezésnek az a Karcag lehet a helyszíne, ahol hagyományosan jelentős tudományos kutatások folytak és folynak, elég csak olyan jelentős elődök, mint Györffy István, Németh Gyula, Bellon Tibor és mások kutatásaira gondolni.

A konferencián szó volt a Vigyázó család és a Tudományos Akadémia kapcsolatáról, illetve Mátészalkáról, „Hollywood bölcsőjéről”, ahol a nagy amerikai filmstúdiók közül a Paramount Pictures alapítója, Adolf Zukor született, illetve az a Schwartz Emanuel, akinek fiát a nagyvilág Tony Curtisként ismerte meg. 

Dr. Pintér Zoltán Árpád, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium tanára Egy sajtóbotrány története a két világháború közötti nemzetközi lapok tükrében: kérdések és reflexiók Horthy kormányzó 1923-as karcagi beszéde kapcsán címmel tartott előadásában részletesen szólt a közel száz évvel ezelőtti karcagi eseményről, amikor is a kormányzó négy helybelit avatott vitézzé. 

Az előadás részletesen foglalkozott az akkor elhangzottakkal, melyek az európai országokban heves érzelmeket váltottak ki. A délutáni szekcióüléseken hangzott el többek között az Eperjesi Egyetem Magyar Intézete egyetemi docensének, Kónya Péternek az előadása az első szlovákiai zsidó múzeumról. Ekkor tartotta meg prezentációját a karcagi Éliás János, a Debreceni Egyetem hallgatója és a szintén karcagi Csont István PhD-hallgató is. 

A konferencia előadásai a Györffy István Nagykun Múzeum Nagykunsági füzetek következő, jövő évi köteteként nyomtatásban is megjelenik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában