Memorandum

2022.12.20. 17:32

Jóváhagyta a bukaresti kormány az M44-be csatlakozó gyorsforgalmi megépítését

A bukaresti kormány jóváhagyta hétfői ülésén egy új gyorsforgalmi összeköttetés létesítését Románia és Magyarország között, amely a Magyarországon Békéscsabától Méhkerék felé tovább épülő (M44-es) autóút, illetve a román oldalon Nagyszalonta és határ között építendő gyorsforgalmi utat kapcsolná össze.

Szoljon.hu

Nagyszalontán keresztül csatlakozhat rá a majdan Aradot Nagyváraddal összekötő gyorsforgalmi út a magyarországi M44-es útra

Forrás: Archív

Fotó: Lehoczky Péter

Március elején érkezett a hír, hogy meghosszabbítanák az M44-est a határig. Ezt követte májusban a magyar-román autópálya-munkacsoport dombegyházi ülése, ahol előkészítették azt a kormányközi megállapodást, amely az M44-es és a tervezés alatt álló Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi közötti összeköttetés részleteit tartalmazza.

Mint az MTI írta, a hétfőn elfogadott memorandum felhatalmazza a bukaresti szállításügyi minisztériumot, hogy a terv megvalósítása érdekében megállapodást írjon alá a magyar féllel egy szakértőkből álló közös munkacsoport megalakításáról, amely meghatározza a határon áthaladó út nyomvonalát és műszaki paramétereit. A bukaresti kormány által hétfőn jóváhagyott memorandum egy határátkelő létesítésére is javaslatot tesz, amely addig üzemelne, amíg Románia a schengeni térség teljes jogú tagjává válik. A dokumentum szerint a magyar javaslat nem tartalmaz határátkelőt.

A Krónika című erdélyi lap év elején az Arad megyei és Békés megyei önkormányzat elnökének egyeztetésére hivatkozva számolt be arról, hogy Nagyszalontán keresztül csatlakozhat rá a majdan Aradot Nagyváraddal összekötő gyorsforgalmi út a magyarországi M44-es útra.

Magyarország és Románia között eddig két gyorsforgalmi összeköttetést adtak át a forgalomnak: a magyar M43-as és a román A1-es autópályát összekapcsoló, Csanádpalota-Nagylak II. átkelőt (2015), illetve a magyar M4-es sztrádát és a román A3-ast összekapcsoló Nagykereki-Bors II átkelőt (2020).

A harmadik átkelő várhatóan Csenger (HU) és Óvári (RO) térségében épül meg, és Szatmárnémeti körgyűrűjét kapcsolja majd össze az M3-as autópályából leágazó, épülő M49-es autóúttal. A Mátészalka-Szatmárnémeti gyorsforgalmi út létesítéséről tavaly áprilisban írt alá megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Claudiu Nasui román gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszterrel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában