Támogatás

2022.12.08. 06:55

Légiriadó miatt az óvóhelyen adták át az ajándékokat az örményesiek

Élelmiszer és édességcsomagokat, emellett egy aggregátort adományozott a kárpátaljai, magyarlakta Nagyborzsovának a napokban Örményes, illetve Szentkirály önkormányzata, valamint a Tisza-tavi Keresztyén Polgári Kör. Az út szívszorító pillanatoktól sem volt mentes, az általános iskolásoknak ugyanis az óvóhelyen tudta átadni a küldöttség az ajándékokat, ugyanis éppen légiriadó volt az Ukrajnát ért bombázások miatt.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Beküldött fotó

– A háború előtt Nagyborzsovát szerettük volna testvértelepülésünknek, már zajlottak az egyeztetések, és ki is látogattunk egymáshoz, a háború azonban közbeszólt, így magát a szerződést már nem tudtuk aláírni. Eleve nem egy gazdag településről van szó, a háború pedig tovább rontott a helyzetükön, így nem volt kétséges, segítenünk kell – mondta Török Tamás, Örményes polgármestere arról, hogyan kerültek kapcsolatba az ezerötszáz lelkes kárpátaljai településsel.

Márciusban volt már egy gyűjtésünk, amikor ételt, italt, ruhát vittünk ki, de ahogy telt az idő, az ott élők helyzete tovább romlott. A légicsapások miatt – bár konkrét becsapódás a település közelében szerencsére nem volt – állandóak az áramkimaradások, és egyéb ellátási gondok is felmerültek. 

– Karácsony előtt mindenképpen szerettünk volna segíteni valahogy, megkérdeztük, hogy mire lenne szükségük. Közben a településsel régóta jó kapcsolatot ápoló Szentkirály polgármestere mondta, hogy december ötödikén mennek, így együtt utaztunk ki Nagyborzsovára. Nagy szerencsénkre egy vállalkozás, a Szatlóczki Solutions Kft. felajánlott egy nagy teljesítményű aggregátort, erre volt ugyanis a településnek a legnagyobb szüksége. De fontos volt az élelmiszeradomány is, melyből ötven csomagot a Tisza-tavi Keresztyén Polgári Kör adományozott – sorolta a polgármester.

A csapat tagjait az óvodás gyerekek egy kisebb műsorral várták
Forrás: Beküldött fotó

Az adományt szállító csapat hétfő reggel fél hétkor indult a határhoz, tizenegy órakor már Nagyborzsován voltak.

– Először az óvodába látogattuk el, ahol a gyerekek egy kis műsorral kedveskedtek nekünk. Szabó Gellért, Szentkirály polgármestere az általuk összegyűjtött mikulás csomagokkal lepte meg őket. Ezt követően az általános iskolásokhoz igyekeztünk, de sajnos a tanulókkal már csak az iskola pincéjében kialakított óvóhelyen találkozhattunk, ugyanis éppen akkor légiriadó volt. A csomagokat már csak ott adhattuk át, közben megérkeztek az óvodás gyerekek is. 

Számomra megindító volt, ahogy ezek a kicsi gyermekek azt mondták, jönnek légiriadósat „játszani”. Látszott, hogy sajnos ez már az ő mindennapjaikhoz hozzátartozik 

– mesélte megrendülten a településvezető, akinek a helyi polgármester, Seder Ilona elmondta, Nagyborzsován is mindennaposak a hosszú áramszünetek az Ukrajnát ért légicsapások miatt. Ezért örültek nagyon a generátornak, melyet a melegedőben, vagy ahogy az ukránok nevezték el, "legyőzhetetlenségi" központban helyeztek üzembe.

– A településen szemmel láthatóan szinte már csak az idősek, betegek maradtak, nagyon sok az elhagyott, lakatlan ház, melyeket őriznie kell az önkormányzatnak. A férfiakat vagy elvitték katonának, vagy a komplett család külföldre menekült. Az ezerötszáz fős Nagyborzsova lakosságának most körülbelül a fele hiányzik – mondta a jelenlegi, szomorú helyzetről Török Tamás. Hozzátette, amint tudnak, újabb segítséget visznek Nagyborzsovára, mert mint látták, egyre nagyobb szükség van rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában