Felújítás

2022.12.13. 06:55

Már csak napok kérdése, és költözik a csépai hivatal

Két alkalommal pályáztak egy új hivatal épület kialakítására Csépán, ám mindeddig elutasították igényüket, így az önkormányzat 20 millió forintot különített el a munkálatokra. A falu központjában korábban múzeumnak épült ingatlant nézték ki, és csinosították az elmúlt hónapokban. A december végi igazgatási szünetben költöznek a dolgozók.

P. Pusztai Nóra

Az épület hamarosan elkészül, a hivatalba december végén költöznek be a dolgozók – mondta Pintér Csaba Gábor polgármester

Fotó: Nagy Balázs

Majdnem húsz évig teljesen üresen és kihasználatlanul állt az az épület, melybe hamarosan átköltözik a polgármesteri hivatal. A település központjában a művelődési ház mellett intézhetik el ügyeiket a csépaiak január elsejétől.

– A házat már korábban kiszemeltük, Magyar Falu Programban két éven át adtunk be pályázatot a felújításra.

Valamilyen indokot viszont mindig találtak az elutasításra. Első körben azt emelték ki, hogy nem használjuk az épületet, ezt orvosolva átmenetileg egy ügyfélszolgálati irodát alakítottunk ki, de a második körben ez sem volt elegendő.

– Év elején a költségvetésből 20 millió forintot különítettünk el és néhány hónapja belefogtunk a tatarozásba – számolt be az előzményekről Pintér Csaba Gábor polgármester.

A kiszemelt ingatlant a kétezeres évek elején múzeumnak építették, ám akkor nem sikerült teljesen befejezni és berendezni. Csak a falak álltak még a helyiségeket sem alakították ki, a vizesblokk esetében csak a csövek látszódták.

Az elmúlt húsz évben hol bútort, hol gabonát tároltak ott. Nagy szívfájdalmam volt, hogy van a központban egy ingatlan, amit gyönyörűen meg lehetne csinálni, most ezen vagyunk, szépítjük, csinosítjuk. A kastélyszerű épület, mesebeli palotának tűnik, a tervezője csépai származású volt

– mondta.

Az irodák kialakítását viszont nehezítették a félköríves falak és az eredetileg kiállítótérnek tervezett nagy szobák.

– Lelkesek a munkatársak, minden munkafolyamat úgy zajlott, hogy bevontuk az érintetteket például a burkolóanyag kiválasztásánál. A pici ügyfélfogadó irodáról is megkérdeztük a kollégákat, hogyan lehetne praktikusan berendezni – részletezte. Hozzátette: a decemberi munkát úgy szervezték, hogy a két ünnep közötti időszakot pakolásra, költözésre használják.

Az elkülönített összegből olyan jól gazdálkodtak, hogy a festés, padlóburkolás és az irodák kialakítása után, még a berendezésre is maradt némi fedezet. Amit lehetett társadalmi és közmunkában végeztek.

– Minden osztály felkészült, mindenkinél úgy terveztük meg a decemberi munkát, hogy a karácsony előtti hétre a határidős feladatokat befejezzék, addigra annyi lesz a dolguk, hogy bedobozolnak és az új helyen ki – fogalmazott az előttük álló munkáról.

Keresik a módot a bővítésre, további felújításra, addig is a házasságkötéseket a művelődési házban tartják majd.

A beltéri nyílászárók még a beszerelésre várnak, mutatja Pintér Csaba Gábor polgármester
Fotós: Nagy Balázs

– Bár modernebb anyagokból épült a ház, de nincs plusz hőszigetelés, így ezt, a nyílászárók cseréjét és a gázfűtés kiépítését terveztük a következő pályázatunkba. Egyelőre klímával fűtünk, de szeretnénk egy pellet kazános központi rendszert – utalt a tervekre.

Ahogy már korábban többször említette a jelenleg hivatalként működő épülettel bővítenék a szomszédos idősek otthonát, ez húsz-huszonkét férőhelyet jelentene.

– A hivatalt tizenéve felújítottuk, de a villanyhálózat veszélyes, a falak repedeznek, a nyílászárók korszerűtlenek. Van, hogy fagy a folyosón, az irodákat így hiába fűtjük, a hatalmas ablakok nem energiahatékonyak. Így egyelőre raktár lesz, várjuk a pályázati kiírásokat, de reálisan néhány évet várni kell majd – emelte ki Pintér Csaba Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában