Bankautomata

2022.12.09. 13:55

Százszámra gyűlnek az aláírások, nem törődnek bele a döntésbe a fegyvernekiek

Egy hét alatt több, mint ezer aláírás gyűlt össze Fegyverneken, a városlakók amiatt indították a petíciót, mert kiderült, december 19-én bezár a Takarékbank helyi fiókja, és megszűnik a pénzkiadó automata is. A lakosoknak ezután Törökszentmiklósra kell bejárniuk, ha ügyet szeretnének intézni, ráadásul egy automata marad a több, mint hatezres lélekszámú városban.

Molnár-Révész Erika

Még működik a Takarék automatája Fegyverneken, de lehet, hogy már nem sokáig. December tizenkilencedikével ezt is megszüntetné a Takarékbank, ahogy a fiókot is bezárná. Hírportálunknak Molnár Barna önkormányzati képviselő mutatta meg a bank előtt álló automatát

Fotó: Mészáros János

Nyugdíjas hölgy kukucskál a fegyverneki Takarékbank épületének üvegajtaján keresztül a szemerkélő esőben. Ugyan még nem véglegesen, de éppen csukva van az ajtó, ezért várakozik. Azt, hogy hamarosan végleg lakat kerül a bankfiókra, és elviszik az automatát is, tőlünk tudja meg.

– A nyugdíjam ide érkezik, úgyhogy vagy a postásra bízom ezentúl a kézbesítést, vagy bemegyek Törökszentmiklósra. Én már ingyen utazhatok, mert nyugdíjas vagyok. Bár így kényelmesebb volt, nem tudok mit csinálni, ez van – tárja szét a karját. özv. Kapás Ferencné. 

Sokan azonban nem törődnek bele a döntésbe, a helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek, már több, mint ezer szignó gyűlt össze.

– Azt szeretnénk elérni, hogy legalább egy nap nyitva legyen a Takarék, és az automatát hagyják itt – mondta a célról határozottan az aláírásgyűjtést szervező Szarvák Pálné.

– Nagyon sok az idős ember, akik itt intézik az ügyeiket, ugyanis ide érkezik a nyugdíjuk. És nem csak fegyvernekiek, hanem örményesiek, tiszabőiek, tiszagyendaiak és tiszaburaiak is járnak ide. Ráadásul a helyi vállalkozók nagy része is innen utal, és ha Törökszentmiklósra kell bejárnia az embereknek, már az ottani boltokban fogják elkölteni a pénzt. Semmiképpen nem jó ez sem a lakosságnak, sem a helyi kisvállalkozóknak – hangsúlyozta. 

Hozzátette, ráadásul a pénzfelvétellel már eddig is akadtak gondok. Jelenleg kettő, egy OTP-s és a még működő takarékbankos automata üzemel a több, mint hatezer fős városban.

– Sokszor lehetetlen pénzt kivenni. Pénteken éppen a Takarék előtt gyűjtöttem az aláírásokat, az OTP-s nem működött, ezért sorban jöttek át a takarékos automatához az emberek. Valamelyik mindig rossz. Egy automatával Fegyvernek nem fog boldogulni – nyomatékosította.

Ezt így gondolja az önkormányzat is, már felvették a kapcsolatot a Takarékbankkal, a tárgyalás még folyamatban van.

– Azt szeretnénk elérni, hogy legalább az automata megmaradjon. Annak idején, 2018-ban még azzal kapcsolatban tettünk lépéseket,  hogy ne kettő, hanem három automata legyen Fegyverneken, hiszen Szapárfalu elég messze van. De most sajnos úgy néz ki, hogy nemhogy három nem lesz, egy marad – mondta csalódottan Molnár Barna önkormányzati képviselő. Mint megtudtuk, három éve az önkormányzat számára vállalhatatlanul magas bérleti díjért telepített volna a bankautomatát Szapárfaluba. Ám a mostani helyzet miatt ez a kérdés még égetőbbé vált. Ezért több pénzintézettel is zajlanak a tárgyalások az automaták ügyében.

A bezárással kapcsolatban megkerestük a Takarék Csoportot tulajdonló Magyar Bankholding Zrt.-t is, ám eddig nem érkezett válasz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában