Munkálatok

2022.12.08. 17:25

Szivárog az ötven éves abonyi víztorony

Halaszthatatlanná vált a Hunyadi János utcai víztorony felújítása Abonyban. A képviselő-testület ezért a közelmúltban napirendre vette a kérdést, mígnem arról döntöttek, hogy a lehető leghamarabb el kell kezdeni az építmény ötszáz köbméteres, szivárgó tartályának helyreállítását. A kialakult helyzetet – a szakmai beszámoló szerint – egy műgyantás bevonat oldaná meg.

Hartai Gergely

A torony a város kétszázhúsz utcáját látja el vezetékes vízzel

Forrás: Illusztráció

Fotó: MW Archív

Lőrinczy Veronika városházi sajtóreferens az ügy kapcsán arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a cél a lakosság biztonságos ellátása, így a renoválási munkák várhatóan jövő tavasszal elkezdődnek. 

– Az önkormányzat, ahogyan eddig is, mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakók ivóvízzel történő ellátását biztosítsa. A város „harmadik tornya”, az 500 köbméteres víztorony a település kétszázhúsz utcáját látja el vezetékes vízzel. A létesítmény mintegy 50 esztendeje szolgálja az abonyiakat, a tornyon ez idő alatt egy kisebb felújítást végeztek el tíz évvel ezelőtt – taglalta az előzményeket a szóvivő. 

Mint megtudtuk: a novemberi ülésen tárgyalt előterjesztés szerint október 11-én Kemecsei Antallal, a Dabas és Környéke Vízügyi Kft. Abonyi Üzemmérnökségének vezetőjével helyszíni bejáráson vett részt Pető Zsolt polgármester. Megállapították, hogy az ivóvízhálózat zavartalan és üzembiztos működése érdekében felújítás szükséges, mely alapvetően szigetelési munkálatokat foglal magában. A kivitelezéssel kapcsolatban végül egyeztetett is a víziközmű-szolgáltató és az önkormányzat. 

Kemecsei Antal üzemmérnökség-vezető a polgármesteri hivatalnak megküldte a víztorony állapotáról szóló rövid tájékoztatóját, és mellékelt egy indikatív ajánlatot is.

Ebben rögzítik többek között, hogy a kivitelezésre a melegebb tavaszi időjárás beköszönte után van lehetőség, mivel a beton felületi hőmérséklete minimum tíz Celsius-fokos kell, hogy legyen. Ez a téli időszakban, természetes körülmények között nem biztosítható – emlékeztetett a referens. 

Lőrinczy Veronika hozzátette: a tárolótér műgyantás szigetelésével a további, víz okozta károsodás megszűnik. Ám azt, hogy az ázások okoztak-e állékonysági károkat, azt statikusnak kell megvizsgálnia. 

– A képviselő-testület egyhangú igennel döntött arról, hogy a kivitelezési munkálatokat a Dabas és Környéke Vízügyi Kft. végeztesse el, melynek költségét a 2023-as bérleti díjból kompenzálják – fogalmazott zárszavában Lőrinczy Veronika. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában