Szolnok

2022.12.11. 10:00

Új eljárással szabadítják meg a betegeket a kínoktól a Hetényiben, a fájdalomambulancián

Mérföldkőhöz érkeztek a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet fájdalomambulanciájának orvosai. Egy új, amerikai eljárást elsajátítva a korábbinál is hatékonyabban tudják végezni munkájukat.

Szoljon.hu

Amerikában élő, magyar professzortól tanultak

Forrás: Beküldött fotó

Hónapok óta működik a fájdalomambulancia a kórházban, ilyen csak Budapesten és Pécsett van. Megnyitásuk óta több mint 100 betegnek segítettek az orvosok. 

– Elsősorban mozgásszervi panaszokkal, fejfájással, néhányan ritkább krónikus fájdalomállapotokkal keresnek fel bennünket – mondta dr. Driesz Lajos és dr. Veres Ferenc, az ambulancia orvosa. 

– Rendelésünk háziorvosi beutalóval, a kórház honlapján megadott telefonszámon érhető el hétfői és szerdai napokon – tették hozzá.

A két szakorvos a közelmúltban részt vehetett a fájdalomterápiás világkongresszuson, ahol az Egyesült Államokban dolgozó, egy speciális eljárást kidolgozó, magyar származású professzor, Rácz Gábor fogadta őket, hogy a róla elnevezett, Rácz-procedúrát elsajátíthassák. 

– Ennek a beavatkozásnak az a lényege, hogy a teljes gerincet körülvevő epidurális térben kialakult hegesedéseket képesek vagyunk feloldani. Ezek elsősorban vérzések, fertőzések, traumák után, porckorongsérvet vagy műtétet követően alakulnak ki – magyarázta dr. Veres Ferenc. – Ez hosszan tartó, súlyos fájdalmat okoz, a beteg élete a fájdalom körül kezd forogni, jelentősen romlik az életminősége. Nemrégiben két páciensünk is ilyen állapotban, nagy fájdalmakkal keresett fel bennünket, segítséget remélve. Ahogy egyikük, György fogalmazott, évek óta fájdalmakkal élt, alig tudott mozogni, de most szinte visszakapta az életét a kezelésnek köszönhetően, hiszen nem kell állandóan a fájdalommal küzdenie. 

– Néhány éve volt egy gerincműtétem, amely sikeres volt ugyan, de később egyre fokozódó fájdalmat éreztem. Az utóbbi hónapokban már a kínok kínját éltem át. Mozogni is alig tudtam, erős fájdalomcsillapítókat kellett szednem – mondta. 

Az első vizsgálat óta alig néhány hét telt el, de ennyi idő alatt megszabadult a fájdalomtól, és mint fogalmazott, visszakapta eddigi életét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában