Előadás

2023.01.15. 11:25

A világhírű Cambridge-i egyetem kutatója lett a jászberényi Németh Balázs

Tudás, szorgalom és kitartás kell ahhoz, hogy valaki bekerüljön a Cambridge-i Egyetemre – vallja a jászberényi Németh Balázs, aki a világ egyik legrangosabb felsőoktatási intézményében tavaly tett mestervizsgát. Tanulmányai ezzel nem értek véget, hiszen a doktori képzést ugyanott kezdte meg. A fiatal kutató a Fényszaruiak Baráti Egyesülete rendezvényén nemrég arról is mesélt, hogy milyen élményekkel gazdagodott Anglia nagy múltú, magasztos egyetemén.

Illés Anita

Németh Balázs a közelmúltban Cambridge-i élményeiről tartott vetített képes előadást Jászfényszarun

Fotó: Illés Anita

Tudatos pályaválasztás vezette a jászberényi Németh Balázst a Cambridge-i Egyetemre, ahová négy évvel ezelőtt érkezett meg. 

Általános iskolai tanulmányait a Bercsényi Miklós Általános Iskolában kezdte, majd felvették a Lehel Vezér Gimnázium nyolcosztályos tagozatára. Sok minden érdekelte, a természettudományos tantárgyaktól kezdve a magyar, a történelem és idegen nyelveken át egészen a zenéig. A Palotásy János Zeneiskolában ötéves korától hegedülni tanult. 

Nyolcadik osztályos volt, amikor egyértelművé vált számára, hogy a matematika, fizika és informatika világában szeretne jobban elmélyülni. Tehetsége kibontakoztatása érdekében jelentkezett a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium speciális matematika tagozatára, ahol 2018-ban kitűnő eredménnyel érettségizett. Ugyanebben az évben a Nemzetközi Fizikai Diákolimpián (IPhO) ezüstérmet szerzett. Sikeréért Jászfényszaru önkormányzatától megkapta a „Tiszteletbeli jászfényszarui diák” címet. 

A fiatal kutató a Fényszaruiak Baráti Egyesülete (FÉBE) meghívására nemrég Cambridge-i élményeiről tartott vetített képes előadást a Rimóczi-kastélyban. 

– A gimnáziumban több felsőbb évfolyamos diáktársamról hallottam, akik az angliai egyetemre mentek továbbtanulni. Az ő példájuk motivált, hogy talán nekem is van esélyem, így 2017-ben beadtam a jelentkezésem. Szüleim mindenben támogattak, s ezért nagyon hálás vagyok. A felvételi eljárás hosszadalmas volt, több szakaszból állt és végül sikerrel zárult. Az érettségi után a Cambridge-i Egyetemen, a Trinity College-ban kezdtem meg felsőfokú tanulmányaimat matematika szakon – idézte fel a kezdeteket Németh Balázs, majd prezentációjában felelevenítette az 1209-ben alapított egyetem történetét. 

Az intézmény különböző kisebb college-ok, magyarul kollégiumok együtteséből áll, melyek nemcsak szállást biztosítanak a hallgatóknak, hanem a közösségi élet fontos színterei is. A beilleszkedést az idősebb diákok hasznos tanácsokkal, különböző programokkal segítik. 

– A Cambridge-i Magyar Diákok Baráti Köre élénk társasági életet folytat az egyetemen. Ennek a közösségnek első évben az esemény-szervezője, majd a következő évben az elnöke voltam. A járvány miatt sajnos nem tudtunk rendezvényeket szervezni, az egyetemen távoktatást rendeltek el. De nemcsak a pandémia, hanem a Brexit is sok problémát okozott.

Az utóbbi tíz évben a magyar diákok számára is kinyílt a világ, egyre többen kezdtek el Cambridge-ben tanulni.

– Amíg Nagy-Britannia az Európai Unió tagja volt, addig a magyar fiatalok ugyanazokkal a kedvező feltételekkel tanulhattak kint, mint a brit diákok. Ez azonban 2021 óta megváltozott, most már az európai tanulókra is a nemzetközi díjszabás vonatkozik és a brit diákhitel felvételére sem jogosultak – beszélt a változásokról Balázs. 

Azt is megtudtuk, hogy a tanulás mellett Cambridge számos lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, feltöltődésre is. A diákok és a turisták egyik kedvelt programja a hajókázás a várost átszelő Cam folyón, mely során felfedezhetik a több mint nyolcszáz éves egyetem ikonikus épületeit, nevezetességeit is. A gótikus falak között rendezett hangulatos díszvacsorák, kerti partik, evezős versenyek, koncertek és nagyszabású éjszakai bálok a társasági életet gazdagítják, és felejthetetlen élményt adnak.   

Élő anyagok vizsgálatával foglalkozik  

Németh Balázs a mesterképzést követően jelenleg doktoranduszként tanul Cambridge-ben. 

– Kutatásaim során alkalmazott matematikával, ezen belül is élő anyagok vizsgálatával foglalkozom. Arra pedig, hogy mit is jelent ez, jó példa a madárrajok repülése. Ezek a szerveződések nagyon sok kis egységből állnak. Az az érdekes, hogy nem össze-vissza mozognak, hanem képesek egy irányba szervezni a mozgásukat. Manapság nagyon aktív matematikai és fizikai területté fejlődött az élő anyagok vizsgálata. Disszertációm a különböző struktúrák viselkedésének matematikai leírásával foglalkozik. Nagyon kedvelem a geometriát, ezért szeretnék bizonyos differenciálgeometriai módszereket is bevinni ezek vizsgálatába – árulta el a fiatal kutató. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában