Budapest / Szolnok

2023.01.02. 17:25

Autisták és hozzátartozóik támogatóit díjazták

Az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöksége a napokban adta át az Egle Botond által alapított Senpai Díjakat. Ebben az évben mindkét kitüntetett szolnoki kötődésű. A 2022. évi Senpai Díjat idén V. Szabó Tamás klinikai szakpszichológusnak, a Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet gyermekpszichiátriai osztálya munkatársának, illetve a Verseghy Ferenc Könyvtárnak adományozták.

Mészáros Géza

Az Autisták Országos Szövetsége ünnepségén a szolnoki jelöltek és elismertek (balról): Bóka Barbara, a Ligeti úti EGYMI Autizmus Centrum tagintézmény vezetője, Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója, Balogné Szabó Anita, a könyvtár közönségkapcsolati vezetője és V. Szabó Tamás klinikai szakpszichológus

Fotó: Komka Péter

A Senpai Díjat 2018-ban egy autista fiatalember, Egle Botond kezdeményezésére hozta létre az Autisták Országos Szövetsége. Az alapítók célja az volt, hogy figyelmet és elismerést kapjanak olyan személyek és szervezetek, akik és amelyek alapvető emberi értékeikkel és különleges, kiemelkedő támogatásukkal segítséget nyújtottak autista társainknak.

Idén V. Szabó Tamás szakpszichológusának, valamint a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárnak adományozták a Senpai Díjat.

A jelöltek között volt a szolnoki Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Autizmus Centrum tagintézménye is, ahol húsz éve indult az első autista csoport és ahol komoly elkötelezettséggel tanítják, gondozzák az autista gyermekeket és támogatják családjaikat.

– A Senpai Díj azoknak szól, akik képesek voltak megtenni ezt a mindkét vállra külön-külön és együtt is hatalmas súlyt helyező utazást. Akik tanításukkal maradandóan megváltoztatták egy auti életét, ezzel óriási szolgálatot tettek neki, a szűkebb és tágabb környezetének, a társadalomnak és nem utolsó sorban önmaguknak – foglalta össze az elismerés lényegét a díj alapítója. 

Egle Botond hangsúlyozta: – Sajnos nincs elég Senpai Díj ahhoz, hogy mindenkinek jusson, aki csak megérdemli. De őszintén remélem, hogy egy szép napon lesz annyi „senpai”, hogy minden auti életében ott lehessenek – tette hozzá.

Az egyik díjazott V. Szabó Tamás klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, a szolnoki Hetényi Géza kórház gyermekpszichiátriai osztályának munkatársa.

– Néhány éve elkezdtem a betegek hozzátartozóival is foglalkozni. Itt gondoltam arra, hogy autizmusban érintett családtagoknak csoportfoglalkozásokat tartok. Erre azért van szükség, mert a környezet segítsége nélkül nem érhetünk el javulást, vagyis, ha a környezet nem változik, akkor a fennálló problémák megmaradnak, sőt, még fokozódhatnak is – magyarázta munkáját és misszióját V. Szabó Tamás.

– Szeretnénk, ha minél több érintett szülő, gyógypedagógus, óvodapedagógus és tanár keresné fel a könyvtárunkat azért, hogy bővítse ismereteit az autizmussal kapcsolatban, illetve, hogy felvegyék a kapcsolatot a szervezettel – mondta ezt már Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója.

A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és tagintézményei autista társaink és hozzátartozóik társasági életének fontos helyszíne. 

A könyvtár hat fiókkönyvtárral működik. Ezek egyikében, a Hild Viktor fiókkönyvtárban alakították ki a Kék Sarkot, ahol autizmussal kapcsolatos szakirodalom várja az érdeklődőket. A mintegy háromszázötven kötetes szakgyűjteményben a témával kapcsolatos szakkönyvek, gyerekkönyvek és szépirodalom is található. A környezetet úgy alakították ki, hogy az autizmusban érintett gyermekeket is le tudják kötni. Emellett AOSZ -kártyával ingyenes a beiratkozás, valamint itt működik az Autistákért Szolnokon Civil Társaság, melynek önkéntesei különböző programokat, előadásokat, sorstársi közösséget, családi napokat szereznek az érintetteknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában