Galériával

2023.01.31. 13:56

Az egészségügyben tanulók mérték össze tudásukat a szolnoki Hetényiben

Izgalmas versenynek adott otthont kedd délelőtt a Hetényi Géza Kórház skill laborja. Összesen 19, egészségügyi szakirányon tanuló diák mérte össze tudását ápolási alapismeretekből, valamint elsősegélynyújtásból a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny vármegyei döntőjén. A megmérettetés szerdán folytatódik a belgyógyászat és ápolástana döntőjével, melyen 20 diák vesz majd részt.

Molnár-Révész Erika

Tizenkilencen mérték össze tudásukat a versenyen

Fotó: Nagy Balázs

Izgatottan várakozó, vagy éppen kedélyesen csevegő, ápolói ruhába öltözött fiatalok töltötték meg kedd délelőtt a Hetényi Géza Kórház szimulációs laborját, összesen tizenkilencen. Ők voltak azok, akik továbbjutottak a korábbi elődöntőn a vármegye egészségügyi szakirányt is kínáló iskoláiból. 

Szeretnék segíteni az embereknek, emellett érdekel az egészségügyi pálya is, ezért választottam ezt a szakirányt. Főleg a gyógytornász és masszőr képzés vonz

 – árulta el Csók Levente Péter, aki a Szolnoki SZC Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvű Technikum harmadéves tanulója. Osztálytársa, Krajczár Katalin pedig családi indíttatásból választaná az egészségügyi pályát.

– Az ápoló szakirányon gondolkodtam korábban, de az egészségügyön belül is leginkább a gyerekekkel foglalkoznék. Nagyon érdekel ez a pálya, hiszen sokat mesélnek róla otthon. A családban ugyanis van egészségügyi dolgozó – mesélte a verseny kezdete előtt, melyre Szolnok mellett Ceglédről és Mezőtúrról is érkeztek diákok. 

– Ápoló szeretnék lenni, mert régen én is sok időt eltöltöttem a kórházban egy betegség miatt. Akkor jött meg a kedvem a szakmához – mondta Gyarmati Helga Anita, a Karcagi SZC Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulója. 

A Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny vármegyei döntője két napon át zajlik a Hetényi Géza Kórházban. Míg kedden az alapápolás-gondozás és az elsősegélynyújtás alapismeretekről adnak számot a diákok, szerdán a belgyógyászat és ápolástan verseny következik, melyen húsz tanuló méri össze tudását. Mindkét esetben beteg nélküli szimulációs feladatokat hajtanak végre az indulók, akiket háromtagú zsűri pontoz. 

A verseny célja, a pályaorientáció. Egy kicsit szeretnénk bevonni a fiatalokat az egészségügy körforgásába, megmutatni a szakma szépségeit a nehézségek ellenére is, hiszen a mindennapokban azt halljuk, nem könnyű. Szeretnénk bemutatni a kórházakban zajló gyakorlati munkát is, hogy a későbbiekben, akár kollégaként is szívesen jöjjenek vissza ezek a fiatalok az egészségügy valamelyik területére

 – mondta Dankó Zsuzsanna, zsűritag, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara területi szervezetének elnöke. 

A vármegyei döntő után senki nem távozott üres kézzel, mindenki kapott ajándékot, az első három helyezett vásárlási utalvánnyal gazdagodott. Az igazi tét viszont az országos döntő, melybe az összegyűjtött pontok alapján lehet bekerülni. A versenyhez országosan 42 intézményből közel 600 tanuló csatlakozott. A legtöbb pontot elérő 10 versenyző vehet részt majd az országos megmérettetésen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában