Mezőgazdaság

2023.01.24. 16:00

Belvízhelyzet: kapóra jön az összegyűlt csapadék, ugyanis rengeteg nedvesség hiányzik a talajból Karcagnál

Huba Imre Csabával beszélgettünk a jelenlegi belvízhelyzetről.

D. E.

A Lóger környékén lehullott eső tíz nap alatt beszivárog a talajba – mondja Hubai Imre Csaba

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A város közigazgatási határában az elmúlt napokban, hetekben nagy mennyiségű csapadék hullott – mondta hírportálunknak a belvízhelyzetről Huba Imre Csaba, a Karcagi Nagykun Gazdakör elnöke. – Augusztus végétől közel 400 milliméter áztatta a földeket, azonban az előző két év csapadékhiánya még most is érezteti hatását: 80 centiméter mélyen még mindig nem nedves az altalaj. Itt, a Lóger környékén a felszínen látszó víz tulajdonképpen kezdeti belvíznek számít, de ennek a 90 százaléka tíz nap alatt beszivárog a talajba. A maradékból sem okoz problémát, mert a talaj alsó rétegeiből még mindig hiányzik mintegy 150-200 milliméter víz – részletezte az agrárszakember.

Hubai Imre Csaba hozzátette: a múlt heti, nagy mennyiségű eső azoknál az őszi vetéseknél, melyek normálisan meg vannak művelve, semmilyen gondot nem okoz. Sőt!

– Ha ehhez a csapadékmennyiséghez májusban jönne még 50-100 milliméter, akkor akár rekordot jelentő, hektáronkénti öt-hat tonnás termésátlagnak is örülhetnénk – tette hozzá a szakember, aki szerint tehát még nem kell beavatkozásra készülni Karcag közigazgatási határában. Ha azonban mégis eljönne ennek az ideje, akkor sincs gond, a befogadó csatornák ugyanis megfelelő műszaki állapotban vannak a környéken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában