Galériával

2023.01.26. 18:48

Csigatésztát sodortak a másodikosok Besenyszögön

Lelkesen tekerték a csigát a besenyszögi Chiovini Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola másodikos diákjai a minap. A művelődési házban fánkevéssel zárult a délelőtt.

P. Pusztai Nóra

Csabajda Mirjam Krisztina büszkén mutatta meg nekünk az elkészített csigatésztákat

Fotó: P. Pusztai Nóra

Apró kezek sodorták a csigatésztát a Wesniczky Antal művelődési Központ és Könyvtárban a minap. A Vehiculum-Házat takarékossági okokból nem használják, így programjaikat átköltöztették. A minap a Chiovini Ferenc Általános Iskola másodikos diákjai ismerkedhettek meg a száraztészta készítéssel.

– A régi öregek, akkor készítettek tésztát, amikor nem igen akadt kinti munka. Általában az asszonyok összegyűltek és közösségben fogtak neki a tennivalóknak – tekintett a múltba Molnár Melinda gyűjteményvezető. Úgy vélik a házi tészta készítésének ismerete manapság főleg az önellátást segíti, de a finommotorika fejlesztésére gyakorolt hatása sem elhanyagolható. 

– Nézd, ez szép lett? – mutatta egyikük felém a gondosan készített csigát, majd adta is át padtársának a tekeréshez szükséges eszközöket. A munka 2 órán át zajlott, miközben némiképp meg is éheztek a gyerekek. Időközben a farsangi időszakhoz kapcsolódva a művelődési ház előtti teraszon fánkot sütöttek.

A közös munka jutalma a közös evés. A fánkot lekvárral kínáltuk, melyet mi magunk tettünk el még nyáron a „Mit eszünk, ha van eszünk” programban

 – tette hozzá Molnár Melinda.

Az elkészült csigatésztákat dobozban vitték vissza magukkal a másodikosok az iskolába, a következő néhány napra azt a feladatot kapva, hogy forgassák, míg meg nem szárad. Miután ez megtörtént kifestik azokat és felfűzik, így mutathatják meg szüleiknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában