Jéger

2023.01.31. 17:03

Díjazták a legjobb generátorkezelőket, a tiszaderzsi Nagy József is elismerést kapott

A jégkármérséklő rendszer tavaly is jelentős károkat előzött meg hazánkban. A rendszer országos és vármegyei legjobb generátorkezelői elismerést kaptak a keddi, Dunaharasztiban megtartott ünnepségen.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2018 óta működteti hazánkban az országos jégkármérséklő rendszert az Agrárminisztérium támogatásával. A rendszer tavaly is hatékonyan védte a jégkároktól a mezőgazdasági, lakossági, közületi értékeket. A keddi, Dunaharasztiban megtartott ünnepségen a legjobban teljesítő generátorkezelők dr. Nagy István agrárminisztertől és Győrffy Balázs NAK-elnöktől vehettek át elismerést.

Mint Győrffy Balázs is részlete, a rendszer az ország 986 pontjáról – 219 automata és 767 manuális talajgenerátor segítségével – juttat ezüst-jodidot a felhőkbe. A generátorokat 2022-ben az április 15-e és szeptember 30-a közti védekezési szezonban 99 napon kellett, összesen 212 091 üzemórára bekapcsolni. Az eredmények pedig magukért beszélnek. Tavaly a gazdálkodók csak 28 400 hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos rendszer, 72 ezer hektárra.

Minden egyes forint, amelyet a rendszerre fordítunk, 33 forint termelési értéket óv meg. A generátorkezelőket köszönet illeti teljesítményükért, elkötelezettségükért és lelkiismeretes munkájukért

– hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Vármegyénkből a tiszaderzsi Nagy József érdemelte ki a díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában